23948sdkhjf

Lager pukk og grus i Lødingen Vestbygd

Med investeringer for mange millioner kroner i nytt mobilt utstyr satser Lemminkäinen på full drift i pukkverket på Arnfinnslett i Lødingen Vestbygd i 2011.

De har gamle og ærverdige steintradisjoner, egen skulpturpark, "Hompetitten-museum" og nå har de til og med fått nyasfaltert vei. Det er idyllisk i Lødingen Vestbygd. Fra toppen av pukkverket der Lemminkäinen nå regjerer etter overtakelsen av Lødingen Steinindustri i fjor, kan du se langt utover Vestfjorden med fjellene i Nord-Hålogaland til venstre og fjellrekka utover mot Lofoten til høyre.

Området som er regulert til steinbrudd er på hele 170 dekar. Pukk- og grusvirksomheten til Lemminkäinen er konsentrert om vestsiden av halvøya. Det betyr også at man er avhengig av mobilt knuseutstyr på grunn av plassmangel. Da Lemminkäinen skulle velge hva slags utstyr som skulle kjøpes inn, sto man mellom to-tre leverandører. Valget falt på Kleemann, som ble en del av Wirtgen Groups produktportefølje så sent som i 2006. - Det var lettvint å kjøpe Kleemann. De hadde standardutstyr klart, og så hadde vi fra før et godt forhold til Wirtgen Norway. Dem har vi kjøpt mye utstyr av tidligere, og det har vist seg å holde god kvalitet, forklarer Kjell Arne Kvammen og Tor Arne Markussen. Utstyr med stor knusekapasitet ble valgt - også på grunn av plassmangel og dermed lite tilgjengelig lagringsplass.

Spektakulær transport

Grovknuseverket på 73 tonn ble levert først, i månedsskiftet april/mai. Finknuseverket, på hele 110 tonn, kom i juli. Selve transporten var av det heller spektakulære slaget. På smale, svingete og humpete veier (transporten skjedde før nyasfalteringen) ble de største delene kjørt fra kaia i Lødingen til Arnfinnslett. Smådelene ble losset her ute. - Vi hadde følgebil fra Statens vegvesen, men flere steder var det så smalt at vi mange ganger trodde at, "n å går det galt". Men det gikk bra, forteller driftsleder Tor Arne Markussen, som betegner sommeren som "et rotterace" for å bli ferdig. - Foreløpig greier vi ikke å holde finknuseverket i gang som vi skal, men det skal vi få til.

Finknuseverket er for øvrig besøkt av gjester både fra inn- og utland og det er mange som vil ta seg en tur for å se vidunderet i aksjon. Det er nemlig ikke mange steder i Norge det finnes maken, om noen.

Les mer om Lemminkäinen og de nye knuserne i neste utgave av AnleggsMagasinet (09-2010).

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.064