Oblatene er på vei
- Alle kjøretøyeiere som vet at de har alt i orden, kan ta det med ro fram til slutten av juli. Først da er det på tide å kontakte en av Statens vegvesens trafikkstasjoner for å høre når oblaten din kommer, sier Heidi Øwre i Statens vegvesen.
For å få årets røde oblater må du ha dette i orden:
¿ du må ha ansvarsforsikring
¿ du må ha gjennomført EU-kontrollen i tide
¿ du må ha betalt årsavgiften
¿ du må ikke ha en begjæring om avskiltning på kjøretøyet
I tillegg må kjøretøyet ikke være meldt stjålet, eller være solgt, men ikke omregistrert hos Vegvesenet.
- Mange tror oblaten bare er en kvittering for at de har betalt årsavgiften, men det er ikke tilfelle, fortsetter Øwre. - Alle skal ha alle forhold i orden hele året, da kan du kjøre trygt og det er ingen fare for at kjøretøyet blir avskiltet.
Rydd opp om du mangler noe
Det er i år 475.366 kjøretøyeiere som ikke får tilsendt oblat før de har ryddet opp:
¿ 306.266 er skyldig årsavgift
¿ 169.223 har ikke godkjent EU-kontroll
¿ 101.182 er uten forsikring
¿ 20.497 er meldt stjålet
¿ 60.702 er solgt og ikke omregistert
- Vi oppfordrer alle etternølere til å få orden på disse forholdene hurtigst mulig. Erfaringmessig ordner over halvparten opp i løpet av sommermånedene, og får oblatene i posten mot slutten av sommeren, sier Øwre.
Komplisert utsendelse
Utsendelsene starter med de høyeste postnumrene. Publikum i vår nordligste landsdel vil dermed få oblatene først, og østlendingene aller sist.
- Vi bruker hele sommeren på en av landets mest omfattende og kompliserte masseutsendelser. Over 2,9 millioner norske kjøretøy må ha festet oblatene innen 14. august kl. 24:00 for å vise at alt er i orden, avslutter Heidi Øwre.