23948sdkhjf

Optimismen tilbake i anleggsbransjen

Før jul i fjor var det krise. I løpet av seks måneder er bildet snudd. Anleggsbransjen er på vei mot 2007-nivå igjen. – Vi er tilbake til situasjonen før finanskrisen, sier sjeføkonom i Maskinentreprenørene Forbund (MEF), Stein Gunnes.

Det haglet med gode nyheter da Maskinentreprenørenes Forbund presenterte vårtallene på Grand Hotell i Oslo 9. juni. Siden 2007 har maskinentreprenørene presentert sin egen markedsanalyse, basert på spørreundersøkelser blant medlemsbedriftene. MEF har 1960 medlemsbedrifter som omsetter for 47 milliarder kroner i året og sysselsetter 24.000 personer.

Den halvårlige bransjeanalysen har ikke alltid vært lystelig lesning. Senest før jul i fjor var det svært dystre tall bedriftsorganisasjonen kunne legge frem for fagpresse, politikere og interesseorganisasjoner.

Etterspørsel

Nå etterspør de samme bedriftene flere maskiner og bransjen trenger flere folk. Kulepunktene til Stein Gunnes og MEF forteller sitt tydelige språk:

  • Lav ledig kapasitet - som før finanskrisen
  • God periodisering av budsjetter
  • Over 70 prosent melder om fulle ordrebøker
  • Mange bedrifter vil ansette flere
  • Undersøkelsen fokuserer i stor grad på vei og bildet kan være noe annerledes på andre typer jobber, som vann og avløp og grunnarbeid for tomter. Men tendensen er klar. Det går så mye bedre nå for medlemsbedriftene i MEF enn det gjorde for bare et halvår siden.
Mange oppdrag

Hva som konkret har ført til denne store endringen, ble ikke helt avklart på presentasjonen i Oslo. Trolig er det en kombinasjon av at vi har vært gjennom en hard og kald vinter, og at det nå er mange oppdrag ute. Og Statens vegvesen har vært flinke til å fordele jobbene jevnt utover første halvår. - Virkningen av økte veibevilgninger begynner nå å vise seg, men konkurransesituasjonen er fortsatt god, særlig på de mindre anbudene, sier Stein Gunnes. - De store bedriftene har lite ledig kapasitet, mest ledig kapasitet har de mellomstore bedriftene.

Les mer om MEFs markedsanalyse i neste nummer av AnleggsMagasinet (5-2011).

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062