Anleggstreffet på Svingen 20 år
Det er MEF Østfold og nærmere bestemt Jon Stenrud som satte i fikk i stand det første treffet i 1991. Det skulle da være en mindre happening for leverandørene slik at de kunne vise frem maskinene i sitt rette element.
- Tanken var hele tiden at det skulle være mulig å prøve dem, forklarer Stenrud.
Derfor ble det utstilling med prøvekjøring og demonstrasjoner. Det har utviklet seg til å bli en liten messe, på en uformell og enkel måte. For MEFs del skal det ikke ligge noen kommersielle hensikter bak, så prisen for utstillerne er lav.
Men Jon vet at leverandørene har nok å gjøre i løpet av et år og i fjor ble det en diskusjon på hvor mange slike treff det var hensiktsmessig å ha årlig. Noen falt også fra, men de kom til en enighet om at Svingen ikke arrangeres samme året som Vei og Anlegg, for eksempel til neste år.
Imponert20 år i seg selv er jo bemerkelsesverdig og Stenrud er imponert over innsatsen til alle som har vært med på å dra lasset. Arrangementet er gratis for besøkende og opplegget blir satt i stand med samarbeid og dugnadsånd fra de syv personene i MEF Østfold. Det har vært en jevn strøm med folk på treffene og besøkende fra Vestfold, Oslo og hele Østfold er vanlig.
- Vi har også lagt vekt på å invitere skolene, vi liker å holde fokus på rekruttering og potensielle lærlinger, forklarer Stenrud.
For å glede de aller minste, kan de få prøve seg i småmaskinene med hjelp fra far eller mor. Familievennligheten er noe som også har blitt et av symbolene for Svingen-messa.
En av utfordringene til bransjen er rekrutteringen, han mener det også gjelder for de fleste praktiske yrker. Mange som starter med dette har fått det i arv fra familien og Stenrud tror at tilgang på maskiner er med på å skape interesse i tidlig alder. I tillegg har gårdbrukere alltid vært en stor rekrutteringskilde. Bekymringen er at rekrutteringen herfra vil minske i samme grad som bondeyrket.
Uansett synes han bransjen er preget av en utrolig oppfinnsomhet og en skikkelig stå-på-holdning når det gjelder å finne løsninger.
Fast og bestemtLene Jørgensen har vært leder for MEF Østfold i et år nå og Jon Stenrud beskriver henne som en fast og bestemt person som får ting gjort, noe som er en klar styrke i denne bransjen. Hun kjenner alle og er godt likt, får vi vite. Selv kan hun fortelle om et interessant år med mye å gjøre. Hun synes kommunene i nedre Glomma regionen er flinke med vann og avløp, men hun vet det finnes mye mer jobb under bakken. Nå nærmer vinteren seg og den store utfordringen blir som alltid å finne nok jobb til alle.
Men optimismen rår i Østfold, det er flere store prosjekter som er i gang og flere står for tur. Dette var også merkbart hos leverandørene.
Bra trøkkWacker Neuson skal bygge nytt verksted og lager på Frogner, de satser også på å utvide med fire mann i løpet av neste år. Med økt fokus på teletinere er det solgt seks enheter allerede. I følge Jan Gunnar Lastvedt har de aldri før solgt så mange så lenge før vintersesongen. Han tror folk nå sikrer seg etter noen kalde lange vintere som gav hard medfart på maskiner og utstyr.
- Vi er i draget, det å ha en stor range med utstyr og gravere fra 800 kilo til 14 tonn gir effekter, lover han.
Hos Rosendal Maskin treffer vi Lars Thomas Kihle, selger av Bobcat. Han merker at det går mer store maskiner enn i fjor. Det tyder på bedre tider og i tillegg går det mer gravemaskiner og teleskoptrucker.
Pon Equpment melder om bra trøkk. Ivar Holth illustrerer det med å nevne 300 solgte maskiner på de første seks månedene i år.
Vegard Gultvedt hos Nasta er også fornøyd, han ser at store prosjekter i Østfold allerede gjenspeiler seg i bestillinger.
Flere prosjekterVolvo Maskin ved distriktssjef Svein Erik Olsen, ser en stor optimisme i distriktet. Særlig nevnes byggingen av det nye Østfold-sykehuset som veldig bra for nedre Glomma-regionen.
Han har vært med på Svingen helt fra begynnelsen.