23948sdkhjf

Utleiekonferansen 2013:: Svinn og krim på utleiekonferansen

Temaene på Utleiedagene var ikke glamorøse, men svært viktige.

Med mottoet "sikrere å leie fremfor å eie" har Norsk Utleie Forening arrangert Utleiekonferansen 2013. Og det var nettopp temaer som sikkerhet som var tema.

I overkant 250 deltakere med 40 utstillere var med.

Og når selve Kripos er med som foredragsholder, illustrerte det også at årets konferanse var i stor grad viet de mindre populære og mer tabubelagte temaene i bransjen. Her ble det pratet om HMS, sikkerhet, kriminalitet, forfalskninger, sosial dumping.

Høyt aktivitetsnivå

Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk og kommunikasjon i Byggenæringens Landsforening, forventer et byggemarked på 360 milliarder kroner i 2013. Faktorer som at Norge vil gå fra fem til seks millioner innbyggere innen 2030 og at Oslo og Akershus vil øke med 400.000 innbyggere vil sørge for stadig behov. Vi skal heller ikke glemme andre regioner som Bergen hvor det vil øke med 80.000 mennesker.

Ting ser bra ut, men det vil ikke si at norsk økonomi ikke vil endre seg dersom Eurosonen endrer seg ytterligere. Det at 55% av Spanias unge befolkning er uten arbeid, er ikke et godt tegn. Norge er honningkrukka, det er ikke til å stikke under en stol.

Økende andel

Ser vi på andelen utenlandske arbeidstakere i byggenæringen i Norge er det nå oppe i 30 prosent. I starten av 2011 var det like under 39.000 polske byggearbeidere her, men i løpet av det året økte det til over 50.000. Lagøyr minner på at arbeidsinnvandring gir kapasitet og kompetanse, men i tillegg kommer kompetanseutfordringer, HMS-utfordringer og kvalitetsutfordringer.

Dette presset fører med seg noen uønskede effekter i form av kriminalitet. Det er en klar økning i tyverimeldinger fra byggeplasser de siste årene.

Omtrent 42 prosent av 600 spurte, svarte at de hadde opplevd tyveri fra byggeplassen det siste året. Hele 35 prosent melder at de ikke anmelder forholdet, noe Lågøyr mener er for høyt.

Danskene blir robbet

Tore Paulsen, administrerende direktør i Guard Systems, kan fortelle at våre danske naboer sliter stort med tyveriproblemet, og han advarer om at det i økende grad er på vei til oss.

Geografien er en del av forklaringen til at det er så høyt i Danmark.

Han mener også at bandene blir mer og mer profesjonelle, særlig aktører fra Litauen har gjort seg merkbare i det siste. Han ville gjerne prate om deres siste lansering Spotguard, et sporingssystem som ved GPS-triangulering nå er mye mer presist.

Fra Skien til Liverpool

Paulsen nevner et eksempel fra Høydeservice, hvor en lift var leid ut til Skien, men ble sporet til Liverpool. Kombinasjonen av tyverisikring og sporing gjør nå hverdagen bedre og bedre. I tillegg kan selskapene bruke systemene til fakturering og fleet management.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094