Moderne drapsetterforskning
Vollan gjestestue er et kjent og kjært stoppested for veifarende langs E6 i Troms.
Nå har politiets drapsetterforskere inntatt bygget for å lete etter den antatt drepte med vacumsuger.
- Dette har såvidt meg bekjent ikke vært gjort før i Norge. For oss var det viktig å kunne gjennomsøke grunnen her uten å rive for mye av bygget. Jeg hadde hørt om utstyr som både kan suge ut og blåse tilbake masser på denne måten og da tenkte jeg at dette måtte være et ideellt prosjekt å prøve denne metoden, sier lensmann i Bardu, Trygve Møllebakken.
Alternativet er gravemaskin og solding av massene for hånd, med de ulempene det medfører inne i et bygg.
- Mange rynket kanskje på nesen da vi begynte å snakke om dette, men etter å ha konferert med dem som betjener dette utstyret, valgte vi å prøve.
Dette er en helt ny måte for oss å jobbe på. Vi leter jo ikke etter øredobber her og politiet er til stede hele tiden og følger med på hva som avdekkes. Vi står sammen med operatøren hele tiden og styrer progressjonen, forteller Møllebakken.
Forberedelsene til en slik jobb er ganske omfattende for entreprenøren. Ikke minst dette med taushetsplikt ble gjennomgått nøye. Dette er tross alt politiarbeid og drapsetterforsking.
- Vi har hatt møter med de som skal jobbe sammen med oss her og gått gjennom hva det hele går ut på. Vi har også gått gjennom hvordan den enkelte kan reagere mentalt hvis vi gjør funn.
Det er lov å takke nei til denne jobben, for alle vet hva vi leter etter her, slår lensmannen fast.
Aldri i tvilDaglig leder i Vacumkjempen Nord-Norge, Stig Kristiansen, var aldri i tvil om å takke ja til det spesielle oppdraget. Han hadde lest om saken i avisene og sett for seg at utstyret bedriften disponerer kunne egne seg godt til denne oppgaven.
- Jeg skal ærlig innrømme at dette oppdraget både er nytt og spennende for vår del. Det gjenspeiler litt av drivkraften i det vi gjør til daglig. Vi har ofte nye og spennende oppdrag på dette utstyret, sier han og presiserer at han og de ansatte går inn i dette oppdraget med all mulig respekt.
De ansatte er oppfordret til å vurdere om dette er noe de ønsker å delta i. Det er en ærlig sak å si at man ikke har lyst. Med tanke på reaksjoner har vi både bedriftshelsetjeneste og politiets ressurser i bakhånd.
Vi har lagt spesielt stor vekt på dette med taushetsplikten og diskutert den mye. Vi deler for eksempel lunsjrom med ansatte som ikke deltar i dette prosjektet, så vi kan ikke diskutere saken der.
Politiet samler også inn telefoner før vi slipper inn, så ingen skal være fristet til å ta et bilde eller sende sms i denne prosessen.
Dette gjør de for at ingen skal mistenke oss dersom det mot formodning skulle oppstå lekkasjer i saken, sier Kristiansen.
Møllebakken tror mange av hans kolleger rundt i landet nå sitter på gjerdet og ser på hva som skjer i Balsfjord. Lensmannen er på sin side ikke i tvil om at denne metoden er både effektiv og ikke minst skånsom for omgivelsene.
Ved jevne mellomrom går kriminalsøkshunden Kaos over massene som er avdekket, for om mulig å oppdage liklukt. Det samme gjør han når massene fra vacumsugeren losses i et eget deponi.
- Det som havner inn på tanken er vi rimelig sikre på er rent materiale. Likevel mellomlagrer vi for sikkerhets skyld, for å ha muligheten til å gå tilbake og finsøke i et lass som viser seg å være hentet like i nærheten av et eventuelt funn, forklarer han.
KriminalhistorieVålnes-saken er i ferd med å bli en av Norges mest omfattende drapsetterforskninger.
1. desember er det tre år siden Per Vålnes ble meldt savnet av sin egen samboer, som nå er drapssiktet. Politiet åpnet drapsetterforskning i april 2012 og siktet for to år siden seks personer for drap og medvirkning.
Tilsammen 116 personer er avhørt i saken. Tre av de mistenkte er sjekket ut av saken, mens tre av dem er fortsatt drapssiktet. Foruten Vålnes' tidligere samboeren, hennes nye samboer og en felles bekjent.
- Vålnes-saken er en unik sak i norsk kriminalhistorie, sier regionlensmann Andreas Nilsen i forbindelse med letingen som nå foregår.
Søkene som nå har startet under Vollan Gjestestue kan i verste fall vare til sommeren.
Da vil isåfall 1000 kubikkmeter masse være fjernet fra et 400 kvadratmeter stort område.
Den første ukens erfaringer viser dessuten at man med denne metoden jobber raskere enn først antatt. Til nå har de sugd ut rundt fire kubikk i timen, i en dybde på inntil tre meter.
Før søkearbeidet startet har betongsagere, elektrikere og rørleggere fjernet alt som lå i gulvet over løsmassene.
Hvor sikre er dere på at det dere leter etter faktisk befinner seg i grunnen under dette bygget?
- Det er noe som heter skjellig grunn til mistanke. Det er vel det dette handler om, fastslår Mølebakken.
Retten mener altså at det er mer enn 50 prosent sannsynlig at Per Vålnes er skjult her.
En av grunnene er at to av de tre som er drapssiktet i saken, arbeidet ved Vollan gjestestue da Vålnes forsvant, på samme tid som utbyggingen av gjestestuen fant sted.
Ikke i tvilStig Kristiansen har som nevnt fulgt saken i nyhetene og tenkt at dette er en jobb bedriften kunne bistå med. Han ringte politiet og luftet ideen da han skjønte at de ville søke under Vollan gjestestue.
- Jeg oppdaget jo bare at Møllebakken hadde tenkt på denne løsningen lenge før jeg tok kontakt. Dette er jo noe som trigger oss. Vi liker oppdrag som utfordrer oss litt. Her er det oppdragsgiveren, lokalitetene og settingen rundt det hele som er litt spesiell, ellers er det en ganske vanlig jobb for oss. Nå er vi på stedet med to biler, en som suger ut og en som blåser inn nye masser for å stabilisere bygget.
Hele prosjektet er et samarbeid mellom Politiet, oss og byggherren Tromsbygg Entreprenør AS, som i sin tid satte opp bygget. Dette samarbeidet er veldig tilfredsstillende for oss.
Er det noe vi lurer på så stopper vi bare og tar en kopp kaffe for å løse utfordringene. Det er vi nesten avhengig av å kunne gjøre, fordi det er ikke normalt å grave så dypt i et eksisterende bygg, mener Kristiansen.
Fordelene ved å bruke vacumsuger er mange. Den største er kanskje at man slipper eksos i bygget og at plassbehovet er såpass beskjedent. Man trenger ikke rive vegger for å få på plass en gravemaskin. Massene består foreløpig av sand og pukk, mens noen partier er hardere å komme gjennom.
Lensmann Møllebakken er uansett ikke i tvil. - Er det noe her, så finner vi det. Avdekker vi noe som helst av interesse, så stanser vi arbeidet umiddelbart.
Da overtar kriminalteknikere og åstedsgranskere.