Ny teknologi:: Gruvevannsrens uten kjemikalier
Forskere fra SINTEF utvikler ny teknologi for å rense det som kalles «gruvedriftsvann», ifølge Gemini.no. Målet er å gjenvinne og resirkulere mer vann fra gruvene, slik at industrien bruker mindre ferskvann.
– En gruve bruker gjerne flere millioner kubikkmeter vann i året, og derfor kan vanngjenvinning bli viktig spesielt i deler av verden hvor vannmangel er et stort problem, sier SINTEF-forskeren, Marius Sandru.
Slik er prosessenMembranen bidrar i første omgang til å konsentrere ionene, som i dette tilfellet består av sulfater man vil bli kvitt. Dette minsker volumet av det sulfatholdige vannet som skal renses.
Vannet tilføres elektrisk strøm gjennom å senke ned elektroder. Strømmen gjør at ladningene på ionene endres, slik at de løste stoffene klumper seg og blir enklere å fjerne fra vannet.
– I dag renses vannet i gruvene bare for de verste miljøgiftene før det slippes ut i elver og sjøer, men med vår løsning vil vannet holde en så ren kvalitet at det tilfredsstiller alle miljøkrav for utslipp, forteller Sandru.
Hybridsystemet er utviklet av SINTEF, som jobber med membranseparasjon i samarbeid med spesialister i elektrokoagulasjon fra Universitetet i Lappeenrata i Finland.
Sulfat verst– Før vi samlet data fra gruver i Sverige og Finland om aktuelle problematiske utslipp, trodde vi hovedsakelig det var metaller som måtte renses ut, men dataene viser at det største problemet er sulfat.
Ifølge Sandru er gjennomsnittsmengden sulfat i gruvedriftsvann på 3000 mg per liter på verdensbasis, men dette kan variere enormt.
– Maksgrensen for sulfatinnhold varierer fra land til land. I landene med strengest regulering er maksgrensen på 250 mg per liter vann. Målet vårt er å komme under tillatte grenseverdier for utslipp og for resirkulering i gruvedriftsprosesser, forteller Sandru.