Når blir det BIM i gropa?
Jan Floberg er daglig leder i maskinstyringsfirmaet DigPilot AS. Han legger ikke tall på bordet, men er ikke et øyeblikk i tvil om at besparelsene i en byggegrop vil være enorme ved å bruke BIM (Building Information Modeling).
– En maskinstyrt stor maskin kan gjøre like nøyaktig arbeid som en liten. Og hvorfor bruke ti gravemaskiner når det holder med sju, spør han.
20.000 hver morgen
– Det starter 20.000 tunge gravemaskiner i Norge hver morgen. Mange av dem graver byggegroper hele tiden. Her ligger en hel verden åpen for BIM, sier Floberg.
Han er ikke i tvil om at det er mye å hente på å legge prosjektene riktig inn i gravemaskinene, slik at byggegropa blir laget korrekt.
– Når man bare graver ned til en kotehøyde, må det gås etter og utsparingene graves ut der grunnen må forsterkes med fundamentbjelker. Det skal utlastes, dreneres og legges kabler.
– En byggegrop er ganske kompleks, sier Floberg, og etterlyser mer bevissthet fra konsulenter og byggeledere om hvor viktig BIM-styrte maskiner er.
Stemoderlig behandlet
Floberg sier at maskinstyring først og fremst brukes i veibyggingsprosjekter. Der har hjelpemiddelet etter hvert blitt et krav.
– Fordelene med maskinstyring er åpenbare også i enhver byggegrop, men muligheten er foreløpig stemoderlig behandlet. Byggegropa er liksom bare et høl i bakken.
– Mange penger er involvert, og det merkes veldig om det gjøres feil. Masser er kostbart, påpeker Floberg.
Han har erfart at bare noen ganske få entreprenører tar BIM og maskinstyring i byggegroper alvorlig.