23948sdkhjf

Ingeniørbataljonen i Brigade Nord:: Bygger vei på Jan Mayen

I sommer har Hæren støtta Cyberforsvaret med veibygging på Jan Mayen.

Ansatte og vernepliktige fra Ingeniørbataljonen i Brigade Nord har i sommer hjulpet Cyberforsvaret med bygging av vei på Jan Mayen i Nord-Atlanteren. Landgangsfartøyet «Maursund» frakta maskinene til øya. Dette var tidligere et forsvarsfartøy, men opererer nå ut fra Harstad. Mannskapene fra Hæren har sammen med de faste på øya, opplevd både St. Hans-feiring, anløp av hurtigruteskipet «Fram» og flere andre cruisebåter. Dessuten er alle blitt medlemmer i eksklusive Jan Mayen Nakenbaderforening. Det meste av tiden har likevel gått med til å lage vei.

Nye vennskapsbånd

– Vi på stasjonen sett stor pris på styrkebidraget fra Brigade Nord, og vi har etablert mange vennskapsbånd. Soldatene viser høy kompetanse og stor arbeidskapasitet. Dette har vært viktig for å få ferdig prosjektet, sier oberstløytnant Wiggo Johansen, stasjonssjef på Forsvarets stasjon på Jan Mayen.

I hele sommer har ingeniørsoldatene jobbet tett med Cyberforsvaret sine øyboere for å komme i havn med det krevende arbeidet. Prosjektet fikk en vanskelig start, etter at dårlig vær forsinka frakten av soldater og utstyr til Jan Mayen. Siden har arbeidet gått nesten døgnet rundt. Resultatet har blitt bra, og samtidig har soldatene fra har Brigade Nord fått oppleve et annerledes miljø i et spesielt klima.

Glade for å kunne hjelpe

– Det er flott at vi kan bruke våre kapasiteter til dette prosjektet. Våre ingeniører har erfaring fra alle typer klima og himmelstrøk. På Jan Mayen finnes det ingen trusler, men klimaet og jordsmonnet gir likevel nok av interessante utfordringer, sier oberstløytnant Aleksander Jankov, talsmann for Hæren.

– Det har definitivt vært en annerledes sommer for alle de involverte, legger Jankov til.

Ingeniørbataljonen er også glade for å kunne hjelpe til med byggingen av vegen.

– For oss er det flott å møte dette svært isolerte miljøet, og å få hjelpe til med et svært viktig og nødvendig arbeid», sier oberstløytnant Dag Magne Lunde, sjef for Ingeniørbataljonen.

Forsvaret på Jan Mayen

Forsvaret er ansvarlig for det permanente norske nærværet og hevding av norsk suverenitet på Jan Mayen. Siden øya har vært en sentral del av Norges sjønavigasjonssystem Loran C-kjeden, har Cyberforsvaret ansvaret for den militære bemanninga på øya. Forsvaret støtter også annen norsk virksomhet på Jan Mayen, blant annet meteorologiske tjenester og forsking.

Forsvaret har 18 personer fast til stede på øya. De har ansvar for Loran C-stasjonen og vedlikehold av kraftforsyning, flystripe med mer. Dei er i stor grad isolert på øya store deler av året, og logistikk og forsyning ordnes av Luftforsvaret sine Hercules transportfly og sporadisk sjøtransport fra Nord-Norge.

I 2016 stenger den norske Loran C-kjeda, men stasjonen på Jan Mayen skal fortsatt driftes.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.125