23948sdkhjf

Fagmessen Park & anlegg 2016:: Kunstgresseksperten

Han vil ha slutt på å frese gummigranulatet ut i naturen

ParkMaskiner AS med Tor Mjøen i spissen er det vi kan kalle for kunstgresseksperter, særlig på vedlikehold og fornying.

Svinn

Han mener idrettslagene har en del svinn på skogen, det vil si gummigranulater på skogen, som følge av fresing.

Han vet idrettslagene har relativt sett store utgifter med påføring av nytt granulat på kunstgressbaner som følge av dette. Snøen blir i mange tilfeller brøytet til siden, for så å bli freset inn i skog eller natur. Problemet er at da blir det med en god del gummigranulater, noe som ikke har noe i naturen å gjøre.

Ivaretar det meste

Han slår et slag for å skrape vekk snøen, så løfte det opp i en haug på et egnet sted, på geoduk. Når snøen smelter kan gummigranulatet samles opp igjen og renses for gjenbruk. Han anslår at 85 til 90 prosent av granulatet kan ivaretas på denne måten.

Giant og Polyuretan

Hymax støttet opp om standet til Parkmaskiner i år med to hjullastere fra Giant.

Mjøen mener selv at kompakte hjullastere er vel så godt egnet som minitraktorer er. Han har mye erfaring på feltet og har i flere år solgt selskapets egne produkter, Hammer Products, som produseres i Tønsberg. Merket leverer brøyteskjær for kunstgressbaner.

Utformingen er spesiell og skal gjøre at snøen ruller av banen. Leppa er laget av polyuretan som gjør at det glir lett over.

Skiftes hvert tiende år

Mjøen arbeider også med rehabilitering av kunstgressbaner, hvor han skjærer opp dekket i to meter brede strimler som han ruller opp med eget redskap foran en liten hjullaster. Som regel kjøres det gamle kunstgresset til Danmark hvor fiberen brukes igjen i fleesklær eller nye kunstgressmatter. Behovet for rehabilitering er stort i følge Mjøen, han forklarer at kunstgress stort sett bør byttes hvert tiende år.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.031