23948sdkhjf

Ny gravefri metode

− Dette skaper et nytt marked for utblokking, sier Dag Espen Båsum, avdelingsleder i Båsum Boring, som har vært med på å utvikle en ny gravefri metode i Oslo.

Oslo kommune har i flere år jobbet med å finne løsninger for å minske utfordringer for innbyggere og næringsliv knyttet til graving i offentlig veg. NoDig Challenge-prosjektet ble igangsatt for å utvikle en gravefri metode for tilkobling fra hus til hovedvannledning.

I prosjektet er det utviklet en prototype som gjør det mulig å bore stikkledning fra kjeller til hovedvannledning uten å grave. Hawle Water Technology Norge AS eier systemet og vil industrialisere, produsere og selge boresystemet når det er klart, mens Techni har utviklet boresystemet, navigeringssystem og roboter.

Alle tente

Før prosjektet kom i gang på alvor søkte Oslo kommune ved Vann- og avløpsetaten (VAV) leverandørmiljøene for å finne samarbeidspartnere for å redusere graving. Båsum Boring AS har vært med på prosjektet som rådgiver på entreprenørsiden.

− Det hele startet med en speed-date med Oslo kommune, der alle parter presenterte sine ideer. Sammen med Hawle Water Technology Norge AS og Techni fant vi en idé alle tente på.

− I Båsum har vi utviklet en del kompetanse innen utblokking og ville gjerne prøve ut denne, forteller Dag Espen Båsum, avdelingsleder for gjennomboring, utblokking og fundamentering i Båsum Boring AS.

Fornye raskere

Båsum mener prosjektet har koblet sammen miljøer som trenger tettere samarbeid for å løse vann- og avløpsutfordringer i byer og tettsteder i framtiden.

− Oslo kommune var tydelige på at de ville ha løsninger som skal spare kostnader, både for dem og innbyggerne, samtidig som de ville fornye flere ledninger på kortere tid. I tillegg ville de ha teknologi som reduserer støv, støy og belastning for nærmiljøet, sier han.

− Vi ser på dette prosjektet som en konkurranse om å være først i markedet med en slik miljøvennlig og tidsbesparende metoder, samtidig som det også skaper et nytt marked for utblokking ettersom en nå slipper oppgraving av stikkledninger.

Båsum mener metoden legger til rette for er å plugge inn nye stikkledninger, og at anlegget kommer raskere i drift. Han ser dette som en måte å ta samfunnsansvar på.

Få mer bra stoff først - abonner på AnleggsMagasinet, KLIKK HER

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095