Anleggsvask: 150 tonn i timen
10 millioner kroner ble investert i det nye vaskeanlegget til Feiring Bruks avdeling på Lørenskog i fjor.
Tanken var å utnytte de millioner av tonn med råmasse som var vanskelig å selge.
Overskuddsmasse
Miljøaspektet er en viktig faktor i satsingen gjennom at overskuddsmasser kan utnyttes fremfor å bli et miljøproblem.
Der man tidligere brukte natursand, vil man nå kunne hente materialer fra andre naturlige kilder som overskuddsmasse fra steinknusing.
Millioner av tonn
Et stort massivt lager med overskuddsmasser bedriften ikke har kunnet utnytte, er dermed blitt til en ressurs.
Med det nye anlegget vasker man ut partikler på nullstørrelse, altså støv, og kan gjenvinne en rekke nye produkter.
- Gjennom flere trinn siktes ulike fraksjoner ut av massene, inntil vi sitter igjen med en masse som minner om tynn yoghurt, forklarer konsernsjef Trygve Ollendorff.
- Denne massen inneholder finstoffet (<0,063mm) som filtreres ut, og vannet gjenvinnes. For å unngå utslipp, foregår vaskingen i en lukket prosess. Anlegget henter vannressurser fra egne borehull og vannet resirkuleres slik at vanntapet blir minimalt.
Første sesong
– Nå har vi kjørt vaskeanlegget i en full sesong og har gjort oss noen gode erfaringer, forklarer Barbro Grønnerud.
Hun gikk inn i stillingen som avdelingsleder på Feiring Bruks avdeling på Lørenskog omtrent samtidig som det nye vaskeanlegget stod ferdig i 2016. Barbro, som har lang erfaring fra Veidekke Industri, forteller om et vanvittig 0-20 overskudd fra produksjonen.
Nå kan denne massen, som normalt sett ville gått tapt, vaskes og bli solgt. Til nå har Feiring vasket 0-20, men de kan vaske andre fraksjoner også.
– Bare det å kunne bruke massene vi ellers ikke kunne utnytte, er jo supert, kommenterer hun.
150 tonn i timen
Massene som har vært lagret inne på Feiring Bruk har utgjort store hauger, og det tar selvsagt mye plass. Det egner seg godt som kabelsand og grøftesand og man kan med dette utnytte 60 prosent av det som ellers ville gått tapt.
Vaskeanlegget som CDE har levert har produsert 150 tonn i timen. Denne sesongen varte i 23 uker og da har verket gått 30 timer i uka, da skal man komme til 103.500 tonn. Dette er en prosess som krever vann, og dermed er drift i minusgrader ikke mulig. Anlegget var stengt for vinteren i slutten av oktober.