23948sdkhjf

Svært mange går overende

Antall konkurser økte med hele 21 prosent fra november i fjor til mars i år. Hittil i år har det vært en økning på 2,4 prosent sammenlignet med i fjor.

I mars måned gikk for så vidt antall konkurser og tvangsavviklinger ned med 14,1 prosent i forhold til samme måned i fjor, men dette er nok kun midlertidig.

– Den underliggende trenden er at svært mange bedrifter som går overende for tiden. Skifteretten var påskestengt siste uken av mars. Vi tror derfor at nedgangen bare er midlertidig, og at det blir et nytt rush av konkurser i april, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i data- og analyseselskapet Bisnode i en pressemelding.

Bedre i BA

Men i bygg og anlegg går det ikke overraskende bedre. Tallene for konkurser og tvangsavviklinger viser kun en økning på to prosent i første kvartal, sammenlignet med samme periode i fjor. Det er omtrent som den generelle utviklingen på 2,4 prosent. Utviklingen i 2017 var også stabil, med kun 0,4 prosent økning.

I 2017 utgjorde bygg/anlegg-konkursene 26 prosent av totalen, og er dermed desidert største konkursbransje – fordi det er landets største bransje.

Flere i april

Totalt er 1308 bedrifter slått konkurs og 153 bedrifter tvangsoppløst på landsbasis så langt i år. Det er en samlet økning på 2,4 prosent sammenlignet med i fjor.

− Det har vært en stor økning i antall konkurser hvis vi ser på de siste månedene samlet, og vi forventer ytterligere økning i april. Dette kan lett gi ringvirkninger som fører til at andre bedrifter taper penger og selv risikerer konkurs. Det er derfor svært viktig at bedrifter følger med på sine kunder og leverandører om konkursrisiko, oppfordrer Ruud.

Verst i Akershus

Oslo har hatt en nedgang på 0,4 prosent i antallet konkurser og tvangsavviklinger i første kvartal 2018, sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig har Akershus hatt en økning på hele 25,3 prosent.

− Våre tall viser at Oslo også har hatt en positiv utvikling over lengre tid. Men det er vanskelig å finne en forklaring på at næringslivet i Oslo skal gå så veldig mye bedre enn i Akershus, sier kredittøkonom Ruud.

Rogaland opplevde en stor økning i konkurser og tvangsavviklinger i 2017, på 14,1 prosent. Men oljefylket opplever nå en gledelig nedgang på 14,3 prosent i første kvartal.

− Rogalands næringsliv har slitt mye på grunn av nedgangen i oljeinvesteringer de siste årene. Nedgang i konkursene kan derfor gi forsiktig optimisme for framtiden, sier Ruud.

Enkelte bransjer sliter

Konkursrisiko kan henge sammen med hvilken bransje bedriften tilhører. Både tjenesteytende næringer og detaljhandel er store bransjer som opplever økning i antall konkurser og tvangsavviklinger med en henholdsvis økning i første kvartal på 14,3 og 9,8 prosent målt mot samme periode i fjor. Hotell- og restaurantbransjen sliter også, med en økning på 9,7 prosent. Innenfor transport og lagring går det bedre. Denne bransjen kan notere en nedgang på hele 29,8 prosent i antall konkurser og tvangsavviklinger, sammenlignet med fjorårets tre første måneder.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094