Noen saboterer Lloyd
Lloyd Sundstøl og Crusher International på Notodden har nå ti ansatte, ble etablert i 2005, og driver med asfaltknusing og vegbygging. Driftsresultatet har steget jevnt og trutt siden 2013. Omsetningsveksten i perioden 2013-16 er på formidable 1809 prosent. Dette er begrunnelsen for at firmaet ble gasellevinner i Telemark .
Selv ser Lloyd ingen grenser for hvor stor bedriften hans kan bli. Han mener potensialet er gigantisk, for der konkurrentene skjærer opp asfalten og kjører den bort, tilbyr Crusher total gjenbruk av vegen.
Lloyd flytter maskiner, ikke masse. Hele vegen brukes om igjen. Så røres massen sammen med miljøvennlig lignin fra Borregaard som gir feste.
Dit pepper’n gror
Mange synes Lloyd driver med fornuftige ting, men det er stort skår i gleden. For noen ønsker åpenbart Crusher International dit pepper’n gror med sin metode som Lloyd sier gjør jobben på halve tiden og til halve kosten av konkurrentene.
– Fra enkelte konkurrenter har jeg fått klar beskjed om at jeg skal bort, at jeg skal konke, sier gründeren til Anleggsmagasinet.
– Faktum er at siste halvåret i 2017 er firmaets første uten sabotasje.
– At det var, sa du?
– Ja, det er sant. Jeg og folkene mine er blitt vant til flere alvorlige sabotasjer i året, altså stygge ødeleggelser på maskiner og utstyr.
– De verste tilfellene er politianmeldt, men du vet, det henlegges etter bevisets stilling og så videre. Slike gjerningsmenn må tas på fersken, eller de må legge igjen fingeravtrykk. Men politiet er i alle fall enig med meg, at noen vil denne bedriften til livs.
Slått i stykker
Sabotasjen dreier seg om skader på pumpesystem, hydraulikk, oljefunksjoner etc. Det toppet seg i fjor. Da måtte en av maskinene seks uker på verksted. Det var slått i stykker rør innvendig.
– Heldigvis har de fleste andre tilfellene ført til bare kortere verkstedturer og reparasjoner. Og heldigvis kan vi nå spille på et godt nettverk av verksteder og transportører for å demme opp for det vi kan av ugagn, sier Lloyd.
Men han kan fortelle om flere tapte jobber for kommuner og Vegvesenet, fordi prosjektene ikke kunne vente på reparasjoner.
Klump i magen
Lloyd Sundstøl har mangesidig yrkesbakgrunn, blant annet fra sikkerhetsbransjen. Der ble han immun mot drapstrusler.
– Det var blant annet slikt som dette jeg skulle verge kundene mine mot. Nå sitter jeg der selv, i andre enden. Det føles ikke godt.
Maskinenes bremser sjekkes rutinemessig hver morgen. Lloyd og co. vil ikke ta noen sjanser med folk som opererer så grenseløst. «Hva kan det neste bli?»
– Jeg og mine ansatte kjenner en klump i magen av alt som har skjedd, og det er ikke noe hyggelig. Vi hører rykter, og ser oss over skulderen. Det er ikke til å unngå.
Ikke verdig
Crusher-gründeren mener sabotasjene vitner om en holdning til konkurranse som er ganske nedrig.
− Jeg har lenge vært klar over at bransjen er konservativ og helst vil holde på det gamle til dommedag og litt til. Gjør som vanlig, bare kjør grus, liksom. Men slikt som mitt firma har fått erfare, er ingen bransje verdig.
Lloyd skynder seg med å poengtere at bildet er todelt. Oppdragsgiverne ønsker ham velkommen, og samme holdning har også en del konkurrenter.
Så er det de andre, som ifølge daglig leder går svært langt i å prøve å knekke ham.
– Hva vil du si til den eller de som antagelig har sabotert deg?
– At det de gjør ikke bare er lavmål, men også setter liv og helse i fare. Ja, jeg ville spurt om jobben deres er så viktig at de er villige til å sette andres liv på spill.
Nå går det bedre
Lloyd har fått flere hint om at noen har lyst til å kjøpe opp selskapet, men han vil ikke selge. Han vil bygge og drive selv, og heller ta med asfaltknusemetoden sin og maskinene ut av Norge, først til Sverige og så til USA. Det er derfor firmaet hans lyder det frimodige navnet Crusher International.
Nå har det vært «rolig» på sabotasjesiden en god del måneder. Og nylig ble Lloyds virksomhet plassert i toppen som gasellebedrift i hjemfylket Telemark, sikkert til sabotørenes forbitrelse.
– På det svarteste har jeg klamret meg til gudstroen, men akkurat nå er tilværelsen nesten for god til å være sann, smiler Lloyd.
– Gaselleprisen er en bekreftelse på at vi er på rett spor, og vi har klart å komme dit etter disse årene, til tross for motarbeiding og sabotasje.
– Jeg skjemmes ikke av tallene våre, for å si det mildt, men med alt trøbbelet hadde det likevel ikke vært noe problem å forsvare overgivelse. Det kommer nok ikke på tale.
Mangeårig slit
Dagens Næringsliv, som står bak gaselleprisen, skriver blant annet dette om Lloyd Sundstøl:
«Fra han etablerte Crusher International i 2005, gikk det ni år før han kunne ta ut lønn. Det var negativ egenkapital, og tap, tap, tap. Han har ikke tall på hvor mange ganger banken ville ta gården hans. I 2008 ble huset tatt av en storm, men han fikk ikke mer enn ti prosent av verdien, fordi forsikringsselskapet mente han hadde spekulert i stormen. Dermed måtte trebarnsfamilien flytte inn hos hans foreldre. Bak tallene slet Sundstøl alene. Han bygde om knusemaskinen igjen og igjen. Han møtte motgang overalt, fikk nesten ingen oppdrag. Samtidig hadde han store helseproblemer, og var nær ved å gi opp mange ganger».
– Det er ingen som kan forstå hvor tøft han har hatt det, sier broren Kenneth Sundstøl, som driver eget entreprenørselskap.