Hæhre:: Skal fjerne alle spor etter gruvedriften på Lunckefjell
– Vi er selvsagt svært fornøyd med å ha vunnet dette oppdraget, og takker for tilliten vi har fått fra Store Norske, sier Gudmund Roen, daglig leder i Hæhre Entreprenør. Det er ikke hver dag vi vinner oppdrag på Svalbard – men desto morsommere, tilføyer han.
Krevende logistikk
Det er mye som er spesielt med å jobbe på Svalbard. Blant annet er logistikken krevende med tanke på hva som skal være med av ressurser og utstyr til Svalbard, og deretter opp på fjellet. HMS og sikkerhet ved arbeid på isbre er også avgjørende. I tillegg har vi miljøaspektet på Svalbard, utdyper Trond Simensrud, markedssjef i Hæhre.
Han går langt på vei i å gi Hæhre Entreprenørs medarbeidere æren for å ha fått dette oppdraget:
– Vi er heldige som har svært dedikerte og kompetente medarbeidere med en sterk interesse og kjennskap om å arbeide i arktiske strøk, utdyper han.
Selskapene som var kvalifiserte til ryddejobben var Betonmasthæhre Anlegg AS, Leonhard Nilsen & Sønner AS, Contexo AS, AF Gruppen Norge AS, Skanska Norge AS, Tverås Maskin & Transport AS og Gjermundshaug AS.
Hæhre var med på etableringen av Lunckefjellgruven i 2012 - 2013.
Hæhre i særklasse
– Ut fra vår evaluering av tilbudene har Hæhre Entreprenør lagt ned betydelig arbeid i anbudsprosessen. Vår vekting ved valg av entreprenør har vært 60 prosent pris og 40 prosent HMS, kvalitet og fremdrift. Hæhre var både laveste tilbyder på pris og ble evaluert best på oppgaveforståelse og fremdrift, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske Spitsbergen Kulkompani.
Oppryddingsprosjektet følger Stortingets beslutning om å avvikle gruvedriften i Svea og Lunckefjell, og tilbakeføre gruvesamfunnene på Svalbard til naturen.
Lunckefjell ble åpnet i 2014, mens Svea har levert kull som råvare til industrien i 100 år.
Store Norske planlegger å signere endelig kontrakten med Hærhe Entreprenør AS i midten av januar, men Hæhre Entreprenør AS vil umiddelbart gå i gang med planleggingen.
Ambisiøst miljøprosjekt
– Dette er et av de mest ambisiøse miljøprosjektene i Norge. Vi skal tilbakeføre en gruve på Svalbard tilbake til naturen, slik det var før gruvedriften. Vi skal fjerne all infrastruktur og avfall, det vil blant annet si veier og bygninger. Masser skal deponeres slik at breoverflaten og fjellsiden fremstår upåvirket, sier leder for Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell, Gudmund Løvli.
Oppdraget innbefatter kun Lunckefjellgruva, og ikke Svea Nord-gruva og uteområdene i Svea.
Ferdig 2020
Alt arbeid i Lunckefjell skal være ferdigstilt høsten 2020, men mye av arbeidet forventes utført allerede i 2019, med første spadetak satt til mars 2019.
– Avviklingen skal skje på en kostnadseffektiv måte, og i tråd med Svalbardmiljøloven. I den grad det er mulig vil vi søke å gjenbruke bygg og infrastruktur i Longyearbyen og ellers søke løsninger til nytte for lokalsamfunnet, sier Løvli.