23948sdkhjf

Avitec, sesong II

Maskinselgeren Avitec er igjen i vinden. Denne gang med en Hidromek beltegraver som SJF Eiendom skulle lease tilbake i 2015. Maskinen ble betalt, men aldri levert. I løpet av fire år har Avitec ikke forklart hvor den er blitt av.

Mange av Anleggsmagasinets lesere vil huske en sak fra 2015, der jevnakerbedriften Åsmund Pettersen & Sønn politianmeldte Avitec for grovt bedrageri etter et dumperkjøp. Avitec ble meldt konkurs i januar 2016.

Avitec ble drevet av far og sønn Tore og Marius Jacobsen. I dag står de oppført med henholdsvis BM Teknikk (norskregistrert utenlandsk foretak, Storbritannia) og Grube bygg og maskin.

Aldri levert

Saken det denne gang dreier seg om, stammer også fra 2015, da Tore og Marius Jacobsen fortsatt styrte Avitec.

Det lille firmaet SJF Eiendom i Oslo skulle lease en 15 tonns beltegraver, Hidromek HMK 140. Kostnaden på 1,4 millioner kroner ble betalt av Nordea Finans, og maskinen skulle leveres av Avitec.

Men noen leveranse fant aldri sted etter avtaleinngåelsen i mai 2015. Og i skrivende stund, fire år senere, er det fortsatt et mysterium hvor i verden beltegraveren finnes.

Klar mistanke

Avitec ble politianmeldt i desember 2015, og henlagt i 2016. På det tidspunktet hadde SJF Eiendom allerede gjort oppbud som følge av manglende maskinlevering. Det fallerte firmaet representeres og var eiet av advokat Pål Eriksrud da maskinen skulle leveres.

– Våre mistanker går klart i retning av at Avitec har solgt maskinen to ganger, sier Eriksrud.

– I starten unnskyldte Avitec forsinkelsen med at maskinen måtte brukes i et hasteoppdrag, men at ny maskin skulle skaffes fra Hidromeks lager i Belgia.

Ren svindel

Ifølge Eriksrud påsto Avitec at pengene tidlig ble betalt til den tyrkiske produsenten, men dette har advokaten ingen tro på. For ham framstår saken som ren svindel.

– Avitec kunne ikke dokumentere pengestrøm og heller ingen avtale med Hidromek. Da ringte alle alarmklokker i mitt hode, sier Eriksrud.

– Problemet er at Tore og Marius Jacobsen i løpet av disse årene aldri har kommet med ett eneste moment som kan understøtte det de sier. Det er trist, men vi ser saken som oppgitt.

Gjentatte ganger

Finansiøren Nordea Finans ser på sakens utvikling som klassisk uthalingsteknikk med godt snakk og bortforklaringer fra Avitec og far og sønn Jacobsen.

Inkassosjef Fredrik Grunde Nielsen opplyser at også Nordea har anmeldt saken. Det skjedde ifjor høst, men politiet henla saken før året var omme.

– Både før og etter dette har vi gjentatte ganger etterspurt dokumentasjon fra Avitec, både skriftlig og muntlig, som kan bekrefte at de faktisk kjøpte inn maskinen fra Hidromek, opplyser Nielsen.

I slutten av februar var Nordea Finans i møte med Tore og Marius Jacobsen, og Nielsen erindrer svevende forklaringer. Men møtet munnet i det minste ut i en lovnad om at dokumentasjon skulle framskaffes. Siden da har verken far eller sønn Jacobsen gitt lyd fra seg til banken.

Uten essens

Nordea Finans fikk en annen forklaring enn SJF Eiendom og Pål Eriksrud på hvorfor beltegraveren ikke ble levert.

– Vi ble informert om at det dessverre var oppstått en feilleveranse, at motoren var feil og at maskinen var returnert til leverandøren. Igjen manglet dokumentasjon. Derimot fikk vi høre mye snakk, men ikke med noen essens vi var i stand til å tolke, sier Nielsen.

– I forretningsverdenen er det slik at redelige handlinger kan gjøres rede for og dokumenteres.

Alt tatt i betraktning, ikke minst det faktum at saken ble henlagt, gjør at Nordea regner med å måtte tapsføre de 1,4 millionene for Hidromek HMK 140–maskinen. Alternativet er å gå til sivilt søksmål. Dette har ikke Nordea bestemt seg for ennå.

Vil ikke snakke

Etter det Anleggsmagasinet skjønner, var det Marius Jacobsen som spilte hovedrollen i Avitec da Hidromek’en ble solgt i 2015. Nå driver han Grube bygg og maskin, og han er lite villig til å kommentere saken.

– Jeg forholder meg kun til Nordeas advokater, og samarbeider og hjelper til med det de trenger, sier han.

– Hvordan vil du karakterisere det samarbeidet?

– Vi prater sammen, og gjør så godt vi kan, og det forholder vi oss til.

– Men du må vel kunne opplyse om hvor en 15 tonns beltegraver er blitt av?

– Det vet de, og har kontroll på.

– Hva sier du til at Nordea ikke er enig i det, og politianmeldte dere?

– Altså, hører du ikke hva jeg sier, da? Jeg gidder ikke å snakke med journalister om dette her, sier Marius Jacobsen.

Det vil heller ikke hans far.

– Jeg har overhodet ingen kjennskap til saken, og har ikke noe å komme med, framholder Tore Jacobsen.

Dette til tross for at han den gang drev Avitec med sin sønn, og attpåtil ble politianmeldt fra to hold.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.158