Vindmøller + solceller = sant
Hybridløsningen skiller seg fra andre, dels ved at solcellene er montert i høyden oppover turbintårnet, og dels ved at solcellene ikke er basert på silisium, men har karbon som råmateriale.
Helt eller delvis
Systemet er montert i Breña vindmøllepark i Albacete i det sørøstlige Spania, og hensikten er å produsere en del av energien som vindmøllens indre systemer trenger via solceller. Når vindturbinen kjører, brukes en del av energien som skapes til å drive hjelpesystemene.
Det nye systemet med solcellepaneler på tårnet er i stand til helt eller delvis å dekke energibehovet knyttet til driften av vindturbinen når sola skinner. Dette fører til en forbedring av nettoproduksjonen som sendes til el-nettet, ifølge Acciona.
Lettere å tilpasse
I motsetning til den konvensjonelle teknologien, som brukes til fremstilling av fotovoltaiske modeller basert på silisium, bruker disse organiske panelene karbon som råmateriale. De har en strukturell fleksibilitet, noe som gjør det lettere å tilpasse dem til forskjellige overflater.
Andre viktige funksjoner er lavere vedlikeholdskostnader, mindre energiforbruk under produksjon, lettere logistikk og fullstendig resirkulering av materialene som brukes.
Vi prøver
– Hybridiseringsprosjektet i Breña optimaliserer plassen til fornybar energiproduksjon. Det vil samtidig gjøre det mulig for oss å teste effektiviteten i organisk fotovoltaikk, en teknologi som vi tror har en av de beste forutsetningene for videreutvikling. Derfor har vi bestemt oss for å prøve dette nå, sier Belén Linares, innovasjonsdirektør i Acciona Energia.