Kontrollerer Operatunnelen og fisk i Akerselva
Museumsutstikkeren på 1000 kvadratmeter etableres midt på den ni kilometer lange havnepromenaden i Oslo, utenfor Munchmuseet som markerer innløpet til Akerselva. Utstikkeren kommer på utsiden av Operatunnelen. Den blir tilgjengelig for alle med en 30 meter lang bru. Utbyggingen skjer i et følsomt område. Operatunnelen er mye trafikkert, og Akerselva er viktig for laks og sjøørret.
Løpende sjekk
På begge sider av Operatunnelen er det satt ned poretrykksmålere. De står i ulike høyder, fra 25 til 40 meter under sjøbunnen.
– Målerne sjekker løpende trykk og sender data i sanntid til Cautus Web. Der er det etablert alarm med sms og e-postvarsling dersom trykket utenfor den mye trafikkerte Operatunnelen skulle falle eller stige, sier prosjektleder Sigmund Brekke Langelid i Cautus Geo.
Cautus Geo skal også overvåke vannkvaliteten. Det er etablert vannkvalitetsmålere i flytende bøyestasjoner. Også disse stasjonene sender data i sanntid til Cautus Web.
I sommer er det graving og mudring i området. Og det skal etableres 60 peler under anleggsperioden. Det er derfor viktig å overvåke vannkvaliteten.
Akerselvas innløp
– Vi er opptatt av sikkerhet og av det biologiske mangfoldet. Museumsutstikkeren etableres ved innløpet til Akerselva. Da må vi ha data som viser at etableringen ikke ødelegger for vannkvaliteten eller lakseoppgangen i elva, sier kommunikasjonssjef for kulturbyggene i Bjørvika, Kristine Langfjord.
NRC Anlegg er entreprenøren. Om valget av Cautus Geo sier selskapet:
– Museumsutstikkeren er et komplekst prosjekt. Alt som kan forenkle og effektivisere, er viktig. Cautus Geo gir oss en oversiktlig og pålitelig løsning som er enkel i bruk, sier prosjektleder Marine Stang Johnsson i NRC Group Norge.