Skandinavisk konkursnedgang
Analysene, som data- og analyseselskapet Bisnode presenterer i en pressemelding, viser at koronakrisen heller ikke har medført flere konkurser gjennom året.
Overraskende
Tallene for oktober måned er sammenlignet med samme måned i fjor, og viser en gledelig nedgang. Selv om 2020 er preget av restriksjoner og nedstenginger i de skandinaviske land, ser det ikke ut til at det gjør at flere bedrifter går overende. I løpet av årets ti første måneder har 11942 aksjeselskaper gått konkurs i Skandinavia. Det er en nedgang på 17,9 prosent sammenlignet med samme periode i 2019.
Det er først og fremst Danmark som drar tallene nedover med en nedgang hittil i år på 38 prosent. Norge har hatt en nedgang på 8,6 prosent, mens Sverige som hadde mange konkurser på våren i år, nå har fått stabilisert tallene til en nedgang på 1 prosent for året som helhet.
Bekymret for ny koronabølge
Koronakrisen har gitt seg utslag i at mange bedrifter har måttet permittere eller si opp ansatte, og arbeidsledigheten er på et historisk høyt nivå. 8,8 prosent i Sverige, 6,7 i Norge og 4,8 i Danmark.
– Med den høye ledigheten er det svært gledelig at så mange bedrifter ser ut til å overleve krisen. Det er helt avgjørende hvis vi skal få folk i arbeid igjen når pandemien er over, sier analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode.
– Mange bedrifter i utsatte bransjer har slitt på kanten av stupet lenge nå. Spørsmålet er om disse nå klarer seg gjennom en ny koronabølge uten at de får statlig støtte som tidligere i år, sier Almskog, som også ser på de lave konkurstallene som en mulighet til å få ned ledigheten:
– Når vi ser at de fleste bedrifter overlever, men ofte ved å kutte i antall ansatte, burde kanskje nye statlige støttepakker knyttes opp mot nyansettelser, foreslår analysesjefen.
BA for fullt
De eneste bransjene som har en viss oppgang i konkursene er innen servering og reiseliv, sier Almskog. Bygg- og anleggsbransjen går for fullt tross koronakrisen, og opplever en stor nedgang i konkursene hittil i år i alle tre land. På tross av nedstenging tidligere i år har varehandel klart seg bra og opplevd få konkurser.
– Når folk reiser mindre, shopper de mer der de bor. Men dette går mer i pluss for Norge enn for Sverige fordi grensehandelen er så godt som stengt ned, forklarer Almskog.