23948sdkhjf

Skanska rehabiliterer St. Olavs Plass 5 for Entra

St.Olavs Plass 5 ligger sentralt på Tullin i Oslo og er tegnet av en av Norges fremste arkitekter.

Bygget fra 1969 skal nå gjennomgå en moderne rehabilitering med stort miljøfokus i prosjektet.

Bygget skal totalrehabiliteres til å levere åtte kontoretasjer med mulighet for ca. 1000 arbeidsplasser i hver etasje. I tillegg skal det etableres en bedriftsrestaurant, nye garderobefasiliteter, lager, sikker innvendig sykkelparkering og rundt 30 parkeringsplasser. Rehabiliteringsprosjektet vil ha oppstart i januar 2021 og planlagt overlevering i juli 2022.

Hver etasje er omtrent 1800 kvadratmeter inkludert fellesareal og gir dermed god fleksibilitet både med tanke på layout og deling. Totalt utgjør kontorandelen omtrent 12.500 kvadratmeter fordelt på åtte etasjer. Byget får et toraltareal på ca. 16.500 kvadratmeter

Ombruk og miljø

Rehabilitering av eksisterende byggmasse er svært effektivt med hensyn til klimaregnskapet, og det må rehabiliteres mer istedenfor å rive og bygge nytt. Skanskas nyopprettede avdeling, DK ROT (Rehabilitering, Ombygging og tilbygg) er opprettet som et svar på nettopp dette, og ønsker å møte behovet for en mer miljøvennlig bygg- og byutvikling.

I tillegg til omfattende gjenbruk i prosjektet, settes det også en ambisjon om miljøsertifiseringen «Breeam NOR Very Good» som minimum i byggefasen og «Breeam In Use Excellent» som en standard for bygget i bruk. Dette er med på å oppgradere bygget til å møte dagens energikrav.

Skanska er stolte av at vi med oppstart på St. Olavs plass tar fatt på vårt andre rehab-prosjekt i Entras satsning ved Tullin-kvartalet. Over gaten, i Universitetsgata 2 er vi i gang med å rehabilitere Entras kommende kompetanse-HUB for IT, «Rebel», på nesten 30.000 kvadratmeter.

Arkitektonisk perle

Byggets arkitekt Erling Viksjø regnes som en av Norges fremste arkitekter og en ledestjerne innen norsk modernisme. Viksjø tegnet i sin tid en rekke signalbygg, der to av de mest kjente er Høyblokka (hvor Skanska også skal stå for rehabiliteringsarbeidet) og Y-blokka i Regjeringskvartalet.

Det skal gjøres smarte fasadegrep ved inngang, hjørner og baldakin og ved åpning av tette fasader skal det lykkes med å lette det monumentale bygget. Samtidig er arven etter Viksjø godt ivaretatt og videreført med respekt. Viksjøs arbeider nyter stadig større anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. St. Olavs plass 5 blir en finslipt, arkitektonisk juvel, der det som før var, harmonerer med det som kommer.

Opphav og kilder: Skanska

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.104