23948sdkhjf

Landkjenning

Hva gjør en høydebedrift i Nordsjøen når oljevirksomheten på sikt vil dale? Da svømmer man mot land, for eksempel til BA-næringen.

Hvorfor skriver Anleggsmagasinet om RaKon akkurat nå? Jo, fordi selskapet så langt har hatt 90 prosent av virksomheten sin i Nordsjøen. Nå vil de gjøre langt flere jobber på land, særlig for anleggsbransjen.

– Vi har spesialisert oss på arbeid med vanskelig tilkomst, og bruker ofte tilkomstteknikk ved arbeid i høyden, sier RaKons forretningsutvikler, June Vastveit.

Tilkomstteknikk er en taubasert arbeidsmetode som ble utviklet for olje- og gassindustrien for å jobbe sikkert i høyden. Metoden har de siste årene også i økende grad blitt tatt i bruk i landbasert industri, særlig innen rassikring, fasadearbeid og bruinspeksjon.

Vil vokse

– Gjennom årene har vi i all hovedsak tilbudt våre tjenester offshore, og begrenset oss til bare sporadiske enkelttjenester til bygg- og anleggsbransjen, forklarer Vastveit.

RaKon ønsker nå rett og slett å vokse, og ser stort potensiale i landbasert BA. Ikke minst siden selskapet nå er en del av Consolvo og AF Gruppen.

– Vi ser mange synergier mellom vår kompetanse fra offshore-arbeid og landbasert industri, bygg og anlegg. Vi kan det meste innen inspeksjon, montasje og rehabilitering av bruer, demninger og andre konstruksjoner med utilgjengelig adkomst, forsikrer Vastveit.

Ingen fisk på land

«Høydebedriften» er langtfra noen fisk på land. Eksempel på oppdrag de har utført på land de siste årene er gysing/grouting av borehull i forbindelse med test av grunnforhold, montasje og diverse jobber i høydejobber da trappebru over Vøringsfossen ble montert og installasjon av dreneringsrør på Karmsundbrua.

– Ettersom flere har fått øynene opp for tilkomstteknikk som sikker arbeidsmetode, ser vi en gledelig og økende etterspørsel også fra bygg- og anleggsbransjen. Vi mener at vi i mange tilfeller kan tilby en mer kostnadseffektiv løsning på jobber i høyden og med vanskelig tilkomst, der tradisjonelle metoder stillas og kran ofte kommer til kort. Her vil vi gjerne utfordre, og bli utfordret!

Bra fortrinn

Faktisk har RaKon et ganske bra fortrinn når bedriften nå har satt seg fore å vokse på land. Dette fordi både RaKon som bedrift og deres personell er sertifisert etter SOFT-sertifiseringen, som er en tredjeparts sertifisering under NS 9600-standarden.

– På land er det foreløpig ingen krav til personellsertifisering ved arbeid i tau, men vi tror og håper de fleste selskapene som tilbyr tilkomstteknikk på land likevel velger å sertifisere personellet. Og ikke minst at kunden tar ansvar, og stiller krav. Mer tilkomstteknikk gir mange fordeler for BA-bransjen, som både vil slå positivt ut på bunnlinja, og gi en tryggere arbeidshverdag for de som utfører, mener June Vastveit.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.12