23948sdkhjf

Byggeskandale? Midlertidig Oslo-bad utsatt i halve levetiden

For over et år siden skulle et midlertidig «Tøyen-bad» på Økern stå klart mens det nye bygges. Og når det er ferdig i mars, kan det heller ikke åpnes med det første.

DE NORSKE BYGGESKANDALENE - KOMMENTAR:

Building Supply skrev nettopp denne saken om De store norske byggeskandalene - flere enn du tror? Ja, det er nok flere enn du tror.

For det er blitt slik at man tar overskridelser og forsinkelser for gitt – og først hever på øyelokket når prosjekter leveres som lovet. (For ikke å snakke om fengselet som ble 900 millioner kroner rimeligere enn planlagt!).

Hva kvalifiserer til en skandale?

Et viktig spørsmål, for det er egentlig ganske mye. Først og fremst at det koster mye mer enn man har lovet. Og det er klart at bygg som bygges – og så ikke brukes – det er skandale. For ikke å snakke om bygg som ikke virker. Eller som ganske enkelt ser overraskende stygge ut når de står der. 

Bygger nytt til 1,4 milliarder

For tiden bygges nye Tøyenbadet til en verdi av 1,4 milliarder kroner. Det gamle badet stengte ved utgangen av 2019. Det nye badet skal etter planen stå klart i 2023.

I mellomtiden, for å sikre hovedstadens borgere bademuligheter, skulle et midlertidig bad til 75 millioner kroner etableres ved siden Løren skole på Økern.

Vi har skrevet om prosjektet tidligere som Første byggeplass i Norge med utslippsfri frakt av masser.

Det midlertidige badet er imidlertid forsinket – ifølge Nettavisen og Aftenposten fordi det ble dyrere enn antatt og dermed måtte gjennom ekstrarunder for å sikre bevilgninger.

Anlegget ser ut til å være ferdig i mars i år, men skal deretter gjennom en periode med kvalitetssikring med tanke på god drift.

Halvert driftstid på primærformålet

Ser vi litt grovt på det, kan det se ut som om driftstiden på dette anlegget til 75 millioner kroner er halvert fordi man ikke regnet godt nok på første forsøk.

Nå uttaler riktignok idrettsbyråd Omar Samy Gamal til Aftenposten at anlegget uansett blir kjekt å ha til andre formål mange år fremover – men det hjelper fint lite på den planlagte bade-kapasiteten som nå rett og slett ikke har eksistert.

Nei, dette eksempelet er ikke bare et fillebeløp, det er etter alt å dømme del av et stort og sammensatt problem.

Danmark har betydelig færre feil

Vi har tidligere sitert sammendraget i masteroppgaven «Byggefeil i nybygg» ved NTNU fra 2019 skrevet av Terje K. Fossheim:

«… byggevirksomheten i Norge har et omfang på 450 mrd kr per år. Nybygg utgjør en andel på 175 mrd kr. Summen av interne kvalitetsfeil og prosessforårsakede feil kan utgjøre opp mot 20 mrd kr per år, og har dermed et omfang av samfunnsøkonomisk betydning. Like viktig er de problemer og utfordringer disse feilene skaper i folks privatliv, og for institusjoner, bedrifter og samfunnsliv.»

Terje K. Fossheim, som er universitetslektor ved Fakultet for ingeniørvitenskap, Institutt for bygg- og miljøteknikk, utdyper i en mail til redaksjonen flere funn i masteroppgaven som vi skal komme tilbake til. Blant annet dette:

I Danmark har de færre byggefeil. Der har de en forsikringsordning som sikrer at byggefeil unngås, og et helt spesielt kontrollorgan som kontrollerer bygg. De har ellers fire anbefalinger som sikrer dette:

  1. Å prosjektere realistiske løsninger tilpasset byggets økonomiske rammer
  2. Å ha fokus på byggets levetid og totaløkonomi
  3. Å velge enkle og byggbare løsninger
  4. Å få sammenheng mellom prosjekt og drift helt fra planlegging av bygg

I Norge har vi ikke kommet i mål på dette. Building Supply kommer med mer.

Opphav og kilder:  Nettavisen, Byggefeil i nybygg mfl

KLIKK for alle artikler i Anbud oppdrag kontrakter.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.203