23948sdkhjf

DRAMATISK VIDEO: - Nå går det til helvete!

Vogntoget på nær 50 tonn begynner å skli bakover, mot et stup på 40 meter. Bjørn Erik Ovesen griper tak i hunden sin og gjør seg klar til å hoppe.

Stigningen opp til Ulvsvågskaret i Hamarøy kommune er beryktet, og hyppig stengt vinterstid på grunn av berging av tunge kjøretøy. Tirsdag kveld var Bjørn Erik Ovesen på en av sine mange turer over fjellet. Det skulle bli en tur han ikke vil glemme.

- Jeg var sikker på at det ville gå fint å kjøre over fjellet. Jeg kjenner bilen, dekkene og relativt godt kjent på veiene i Nordland. Det var svart asfalt i starten av bakken, men det skulle bli et rent helvete lenger opp, sier Ovesen.

Blankpolert av spinnende vogntog

Ut fra fergene på Bognes, drøye to mil nord for Ulvsvåg, kjører 25 til 30 vogntog som skal sørover. Ovesen kjører av nesten sist. Han hadde snakket med kolleger om at det kunne bli utfordrende over fjellet ved Ulvsvåg, og vurderte føret nøye hele veien.

- Det var ikke noe som tilsa at det skulle være vanskelig å komme over fjellet. Det var mer eller mindre svart asfalt, og det betyr som regel at det er greie kjøreforhold oppe i bakkene, sier Ovesen.

Men det viser seg at flere vogntog har hatt utfordringer opp bakkene, og spinnende hjul har gjort underlaget speilblankt.

- Jeg kjører en tandemtrekker, og på vinterføre kjører jeg med langsperra inne. Jeg begynte å lade på fart oppover bakkene, men da veien etter hvert ble dekt med snø kjente jeg fort at her sliter jeg med å komme opp, sier Ovesen.

Han begynte å avlaste den bakerste tandemen litt, og hadde 10-11 tonn på fremste driven og 5 tonn på bakerste driven. Så kjenner han at dette likevel ikke går. Bilen spinner og begynner å miste fart. Han slår av antispinn og legger inn fullsperren, og så begynner bilen å hoppe. Da skjønte han at det blir stans.

- Jeg har en kjetting som ligger løst bak hytta, slik at jeg kan være raskt ute med å legge noe under hjula så bilen har noe å stå på. Jeg har vært ute for at vogntog har sklidd tidligere, men ikke noe slikt som dette, sier Ovesen.

Ville hoppe ut av bilen

Bilen har så vidt stoppet helt opp i bakken før den startet å skli bakover. Alt går veldig fort, og ganske raskt skjønner Ovesen at dette kan gå skikkelig galt.

- Jeg vet veldig godt at det er et stup på 40 meter ned på min venstre side, sier Ovesen.

Samtidig som bilen seiler bakover mot autovernet, tar han tak i hunden sin og gjør seg klar til å hoppe ut. Hvis autovernet ikke holder, vil vogntoget knuses i fallet. Ovesen vet at det tidligere har gått liv tapt på samme sted og på akkurat samme måte.

Han må ta en rask avgjørelse på hvilken side han skal hoppe ut fra. På førersiden ville han måtte hoppe ut mot stupet, og det å komme ut på høyre side ville ta litt ekstra tid. Før han rekker å ta en avgjørelse braser vogntoget inn i autovernet.

- Autovernet er ikke konstruert for å holde på 46 tonn som kommer i fart, men heldigvis skjedde det denne gangen. Det var en av de knekte autovernstolpene som ble stående inn i ramma på hengeren som stanset det hele, sier Ovesen.

Åtte til ti stolper i autovernet knakk tvers av.

Vogntoget til Bjørn Erik Ovesen stoppet i autovernet.  Alle foto og video: Bjørn Erik Ovesen

Nok et vogntog i autovernet

Ovesen visste at han hadde fire personbiler bak seg oppover bakken. Han brukte hornet og nødblinken for å vise at han fikk problemer, men siden bilen skled ut mot venstre side dro han ikke med seg bilene bak.

- Da jeg stanset i autovernet satt jeg på parkbrems, parklys og varsellys, og evakuerte. Da var det fortsatt en overhengende fare for at hele vogntoget skulle forsvinne ned i stupet. Jeg tok med meg jakka og hunden, og kom meg ut og bort fra bilen, forteller Ovesen.

Rett etter hendelsen kom en brøytebil kjørende opp bakken, og det så ut som om vedkommende sjåfør ville ta bilder av det som hadde skjedd. Men bak brøytebilen kom et annet vogntog som da måtte stanse, og det resulterte i at det også skled ut i autovernet litt lenger ned i bakken (se video nederst i saken).

Bak vogntoget til Bjørn Erik Ovesen kom et vogntog som også havet i autovernet. Foto: Bjørn Erik Ovesen

- Det var egentlig litt flaks at det vogntoget ikke kom opp på siden av mitt, fordi det hadde ikke klart å komme forbi. Og hvis det hadde seilet inn i min bil kunne det ha dyttet min bil utenfor, sier Ovesen.

Han ringte bergningsbilen og sa at det hadde gått galt, og at vogntoget hang i autovernet på kanten av stupet. Bergningsbilen var på plass etter åtte minutter og fikk reddet vogntoget opp. Med noen få skrammer på bilen og to knuste lykter på hengeren kunne Ovesen fortsette turen lett rystet mot Fauske.

Bergningsbilen var på plass kort tid etter ulykken, og fikk vogntoget opp på veien igjen. Foto: Bjørn Erik Ovesen

Aldri så nærme en dødsulykke

Ovesen legger ikke skjul på at dette var en ubehagelig opplevelse, og at det er det nærmeste en dødsulykke han har vært i sin ti år lange karriere som yrkessjåfør.

- Jeg kjørte den samme turen igjen neste morgen, og det var ille å se skadene i autovernet og sporene som viser hvor langt ut jeg egentlig var på kanten av stupet. Jeg innrømmer at det var en ekkel følelse på morgenen før jeg skulle kjøre samme strekning med lik last som sist, men jeg må bare ut å kjøre for å komme over hendelsen, sier Ovesen.

- Det var et arbeidsuhell

- Dette går på stoltheten min, for jeg er virkelig en av de som er tidlig ute med å legge på kjetting. Jeg har byttet ut alle blåmann-kjettingene mine og har kun tettlenka kjettinger med meg til drivhjulene. Jeg legger gjerne på både to og fire kjettinger på drivhjula hvis jeg er usikker på føret, sier Ovesen.

Ovesen ønsker å understreke at han er svært opptatt av å kjøre trygt å sikkert på veiene, og at han ikke er redd for å legge på kjetting.

- Det sitter veldig langt inne at jeg seilte bakover, men alle kan gjøre en feilvurdering. Jeg ble lurt av føret, sier han.

Samtidig er han litt oppgitt over alle som kommer med negative kommentarer på facebook etter at han postet en film av hendelsen.

- Jeg lurer litt på hvor mange av de som kommenterer negativt på facebook som faktisk hadde lagt på kjettinger med svart asfalt. Jeg har kjørt mye med kjetting, og har til og med fått kommentarer på at jeg legger på kjetting unødvendig. Jeg gjør det for å være sikker. Vi kan ikke stoppe i hver enkelt bakke å legge på kjetting i tilfelle det skulle være glatt, sier Ovesen.

Bjørn Erik Ovesen ønsker ikke honorar for bruk av bilder og video, men har spurt om vi kan donerer penger til Trygg Trafikk! Det etterkommer vi selvsagt.

Opphav og kilder: Tungt.no

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078