23948sdkhjf

Produserer og monterer orkantestede sykehusfasader

Det nye universitetssjukehuset i Stavanger (SUS2023) har allerede vært ute i hardt vær. For å sikre at de 1.500 fasademodulene på utsiden skal tåle vind og regn, har de blitt utsatt for hard testing.

Det var høsten 2020 at Faber Bygg og leverandøren PreTre fikk sendt fire ferdige fasademoduler til Sintef i Trondheim. Målet var å kvalitetssikre at den prosjekterte fasadeløsningen ville stå imot røft vestlandsvær og være tette i piskende regn og vind.

Under utviklingen av løsningen hadde fasadegruppen allerede gjennomført tilsvarende tester i egne lokaler, men de ville verifisere resultatene med en ekstra test hos Sintef, opplyser Helse Stavanger.

Orkantestet på Sintef

– På Sintef økte de vindstyrken og regnmengden gradvis til opp i orkans styrke og det var spennende å følge med på utviklingen. Det var veldig kjekt å se at vi passerte testen, sier Svein Myklebust, prosjektleder for Nye SUS i Pretre AS og Bjørg Egeland, prosjekteringsleder i Faber Bygg AS.

Ytterfasaden på det nye sykehuset består av treelementer som prefabrikeres og monteres utpå kanten av betongdekkene. Elementene kobles sammen på råbygget med en ekspanderende fuge i alle overganger som sikrer en tett fasade kort tid etter montasje.

Elementene er kledd med aluminiumskledning utvendig. Gårdshagefasadene består av en systemfasade i aluminium og glass, også den er utformet som elementer for å sikre rask montasje på byggeplass. Denne byggemetoden reduserer tidsbruk på byggeplass ned til omtrent 20 prosent av normal estimert tid.

Bjørg Egeland og Bent Gabrielsen fra Faber Bygg, Christian Lavik og Svein Myklebust fra Pretre ved produksjonslokalene på Foss Eikeland. Foto: Helse Stavanger

Ni selskaper samarbeider

Myklebust og Egeland er en del av et stort team fra ni selskaper som samarbeider om å levere fasadene til det nye universitetssjukehuset i Stavanger.

Det er Faber Bygg AS, Pretre AS, Lie Blikk AS, NorDan Rubicon AS og Bolseth Glass AS som har gått sammen om prosjektet. Med seg på laget har de Niras Norge AS, Dovre Sertifisering, BrannCon AS og Brekke og Strand AS. Til sammen har fasadegruppen over 30 års erfaring med produksjon av fasader.

Effektiv produksjon

Det er Pretre, Lie Blikk og NorDan Rubicon har satt opp en felles produksjonshall på Foss Eikeland der treelementene til ytterfasadene på sykehusbygget blir produsert. Bolseth Glass produserer aluminiumsfasaden i Sandane i Nordfjord.

Rammen i hvert tre-element består av et bindingsverk som monteres på løpende bånd. Gjennom produksjonslinjen på Foss Eikeland monteres deretter isolasjon, vindtetting, dampsperre, vindu, elektrisk solskjerming og ytterkledning i aluminium.

Dermed er elementene klare for montasje på byggeplass. Den felles produksjonslinjen som fasadegruppen har bygget opp, muliggjør stor grad av industriproduksjon. Dette har vært viktig for å sikre høy kvalitet på elementene selv med kort produksjonstid.

Prosessen er strømlinjeformet, og mannskapene ferdigstiller mellom 4 og 6 elementer per dag på et skift. Det er mulig å sette opp to skift og doble produksjonen om behovet melder seg.

Alle fasadeelementene er unike og har sin egen plass på fasaden til det nye universitetssykehuset. Målet er å ha så mange fasadeelementer klare at det går raskt å få dem på plass når arbeidet på sykehusbygget starter i april. Samtidig fortsetter produksjonen for fullt på Foss-Eikeland.

QR-kode angir nøyaktig plassering på bygget

– Vi merker hvert element med en elementspesifikk QR-kode som angir nøyaktig plassering på bygget. I tillegg gir koden tilgang til en omfattende dokumentasjon av kvalitetssikringen til hvert enkelt element, forklarer Bjørg Egeland.

To monteringsteam

Hun regner med at det er produsert over 250 slike elementer når fasademontasjen starter i april. Da skal to team med fire personer hver jobbe parallelt med å montere dem på råbygget som Kruse Smith leverer.

– Hvert element blir heist fra lastebil til sin unike plass på fasaden. På innsiden av dekket/råbygget har vi montasjeteam som fester dem til dekkene. Håndverkerne våre er sikret med sele slik at vi ikke trenger utvendige stillaser for dette arbeidet. Fasadeelementene har braketter som hektes på innstøpte skinner i betongdekket med solide skruer. Når det er gjort er ytterveggen tett og uttørking før innvendige arbeider kan starte, forklarer Egeland.

Opphav og kilder: Helse Stavanger

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094