23948sdkhjf

Roper varsko: - Nå er det mekanikermanko

Det er urovekkende tungt å få tak i mekanikere i anleggsmaskinbransjen. MGF har etablert en egen prosjektgruppe for å jobbe med saken.

Direktør Tone Lindberg Grøstad i Maskingrossisternes Forening (MGF) fokuserer på utdanningen, og at det må rekrutteres flere elever til anleggsmaskinmekanikerlinjen.

– Alle, også de store bransjeaktørene, kjenner problemet på kroppen nå, og mangelen er jevnt fordelt i landet, sier hun til Anleggsmagasinet.

Også i Sverige

MGF-direktøren beskriver situasjonen som bekymringsfull for mange i bransjen. For andre er den prekær.

– Ingen opplever mekanikerrekrutteringen som uproblematisk for tiden. I alle fall ingen jeg snakker med.

Meldinger Lindberg Grøstad får fra MGFs søsterforening i Sverige vitner om det samme.

Etter hennes oppfatning handler ikke mekanikermankoen om lønn, for den er «ganske god» og godt over en sykepleierlønn. Snarere handler det om informasjon. Eller mangel på sådan.

Åpenbart dårlig

Problemet med manglende informasjon er gjerne at det oppstår feiloppfatninger og myter.

– Bransjen er åpenbart for dårlig til å gjøre kjent hva mekanikeryrket innebærer og mulighetene det gir, mener Lindberg Grøstad. Men hun gir også et spark til politikere.

– De er raske til å hevde at yrkesfagene skal befolkes av roboter. Og hvem har lyst til å satse på et yrke det ikke er bruk for om noen år?

– Sannheten er at digitalisering fortsatt vil kreve folk som skrur og bytter deler. En robot kan ikke erstatte en mekaniker.

Foreldrepress

Så hva har MGF tenkt å gjøre? I en nedsatt prosjektgruppe er svaret like enkelt som det er vanskelig; nemlig at det gode budskap må formidles vidt og bredt. Ikke bare til elevene, men også politisk nivå og skolenes rådgivere, ikke minst. De færreste av dem har vært på et anlegg. Da kan man bare fantasere om hva slags råd de gir.

Dessuten er det ikke ukjent for noen at foreldre har en tendens til dytte barna inn i universitetene.

Alt i alt blir yrkesfaginteressert ungdom utsatt for et massivt press i retning akademia.

– Ikke ett vondt ord om teori, men det passer slett ikke alle. For mange unge oppleves yrkesfagutdanningen allerede som for teoretisert, minner Lindberg Grøstad om.

Influensere

Det må sendes ut «kompanier med influensere» med oppdrag om å fortelle om et fantastisk yrke. Til dette vil MGF spille på gode mekanikerambassadører i bransjen.

– Vi må fokusere på både inne- og utemekanikere, og de spennende, selvstendige og viktige jobbene de har.

Prosjektgruppa i MGF bestemmer seg i disse dager for hvem som skal ut og påvirke flere til å velge mekanikeryrket.

– Det må være folk som kan faget og som de unge lytter til, og helst i andre kanaler enn de tradisjonelle. Vi tror også det kan trekkes veksler på lærlinger og unge ansatte.

Dropper ut

Lindberg Grøstad tror yrkesvalget i realiteten tas lenge før tiende klasse, og at informasjonsstunt må legges opp deretter. Hun har også tanker om hva som må til på videregående nivå.

– Noe av problemet der er store klasser, som senere deles opp i mange fag, og mange fristes til å droppe ut etter vg2. for å bli lærlinger. Vi ønsker at flest mulig står løpet ut, og også tar siste året i anleggsmaskinmekanikk, sier Lindberg Grøstad.

 

 

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.098