23948sdkhjf

Mineralstatistikken for 2020: Markant økning i salgsverdi og optimisme

Direktoratet for mineralforvaltnings harde fakta om mineralnæringen 2020 viser at Norge solgte mineraler for 11.960 millioner kroner i 2020.

Nå er mineralstatistikk for 2020, «Harde fakta om mineralnæringen 2020», klar – og publisert på DMF sine hjemmesider.

Kort fortalt forteller den om en markant økning i salgsverdi av metallisk malm og tydelig økning av investeringer i undersøkelsesarbeid vitner om optimisme.

Les også: Oslo-området kan gå tomt for byggeråstoff

- Vi er veldig glade for å se at næringen som helhet har klart seg godt gjennom pandemiåret 2020, sier Randi Skirstad Grini, direktør for Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard (DMF).

Selger for 11,9 milliarder

Det ble solgt mineraler for 11.960 millioner kroner i 2020. Det er en prisjustert økning på 2,2 % sammenlignet med 2019.

Til tross for økningen i salgsverdi har det vært en nedgang på 5,9 % i solgte tonn i den samme perioden. Dette skyldes i hovedsak økte priser for metallisk malm og industrimineral, og færre solgte tonn byggeråstoff innenlands.

Eksportverdien på 5.440 millioner kroner utgjorde 45,5 % av den totale salgsverdien.

Mineralnæringen sysselsatte 4 646 årsverk i 2020. Dette er en økning på 1,9 % sammenlignet med 2019.

Les også: Kritiserer Oslo - ikke vær så plantrege!

- Selv om det har vært litt nedgang i innenlands omsetning av byggeråstoffer, ser vi at det samtidig har vært sterk økning i salgsverdi av metallisk malm, og at det har vært en tydelig økning av investeringer i undersøkelsesarbeid. Alt i alt ser det ut til at næringen ser på fremtiden med optimisme, mener Grini.

Dette kommer frem i årets Harde fakta, mineralstatistikken for 2020. Grini er også tilfreds med at statistikken stadig blir mer pålitelig.

- Vi registrerer at den årlige driftsrapporteringen fra mineralprodusentene begynner å fungere godt. For å kunne forvalte mineralressursene i Norge til beste for samfunnet, er det en forutsetning at vi har god kunnskap om volumet som brukes. Slik kan vi passe på forbrukstakten, og planlegge for å sikre tilstrekkelig tilgang for samfunnet også i fremtiden. I Harde fakta samler DMF årlig mye av kunnskapen vi trenger for å oppnå dette, gjennom innsamling av produksjonsdata fra mange hundre næringsaktører, forklarer Grini.

Opphav og kilder: Direktoratet for mineralforvaltning

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094