Hernes Transport: - Vi vil bidra til en sunnere lastebilnæring
BEDRIFTSPRESENTASJON: På Stjørdal finner vi Hernes Transport, som er en del av 85 års jubilanten Hernes-konsernet.
- Konsernet feirer 85 år, men vi har ikke fått feiret på grunn av pandemien, sier daglig leder i konsernet Inger Åse Brandal Hernes.
Det hele startet i 1936 i Meråker, da Petter Hernes etablerte bedriften. Han er bestefar til dagens eier Jon Petter Hernes, som da er tredje generasjon Hernes i bedriften. Siden starten har bedriften vokst både organisk og gjennom oppkjøp, til i dag å være et konsern med 11 datterselskap. I hovedsak innen maskin og entreprenør, transport, havn, eiendom og grustak.
- Det var entreprenørdelen som var oppstarten, og Hernes Transport var det første tilskuddet som kom til etter oppstarten, sier Hernes.
Konsernet holdt til på Meråker frem til 1997. Da ble H-tre Transport AS kjøpt opp og Hernes Transport AS ble etablert. Samme år ble hovedsetet flyttet fra Meråker til Sutterøleieret på Stjørdal. Der sitter nå administrasjonen til alle bedriftene i konsernet, som i dag teller rundt 100 ansatte fordelt på fire selskaper. Totalomsetning på konsernet er rundt 240 millioner, hvor hoveddelen ligger på entreprenørselskapet Arne Hernes AS.
Til venstre Inger Åse Brandal Hernes, daglig leder i konsernet Hernes AS, og i sjåførstolen Merethe Fossum Johansen, daglig leder i Hernes Transport AS. Foto: Hernes
Allsidig transportvirksomhet
Hernes Transport har i dag 20 vogntog og 18 ansatte sjåfører. I tillegg leier de inn både biler og sjåfører hvis det er behov for det. Transportbedriften styrer mot en omsetning på rundt 45 millioner nå i 2021.
- Vi kjører mye lokalt i Trøndelag, men i tillegg går det også transporter fra oss nordover og sørover, samt til Sverige. Kundene er både eksterne og interne. Vi kjører også for flere av søsterselskapene i konsernet, og vi kjører for flere av kundene til søsterselskapene, sier Merethe Fossum Johansen som er daglig leder for Hernes Transport.
Hun legger til at konsernstrukturen til Hernes er en stor og viktig del av driften til transportselskapet.
- Vi kjører mye stykkgods, distribusjon, grus, tømmer og kran. Det er en ganske allsidig bilpark vi har. Vi har også nye biler på vei inn på nyåret, som skal både erstatte gamle biler og være et tilskudd til dagens bilpark, sier Johansen.
Hernes Transport har i hovedsak Volvo i sin bilpark. De har en lang og god relasjon til den lokale Volvo-forhandleren, noe som betyr mye for bedriften.
Sertifisert som Fair Transport-bedrift
I sommer ble Hernes Transport sertifisert som Fair Transport-bedrift hos Norges Lastebileier Forbund. Det mener de er viktig for den fremtidsrettede transporten.
- Hva var det som fikk dere til å ville bli sertifisert som Fair Transport-bedrift?
- Det er viktig å gjennom hele bedriften oppfylle krav fra våre kunder, leverandører og myndigheter og vi ser på lovgivning som et minimumskrav. Det er stadig et økende krav til presisjon og kvalitet og det er viktig for oss å være en seriøs og ansvarlig samarbeidspartner og arbeidsgiver. Vi ønsker å bidra til økt miljøansvar med bærekraftige løsninger, kvaliteten på alle våre leveranser og trafikksikkerhet gjennom medarbeidere som har engasjement og profesjonalitet i yrket, sier Johansen.
Hernes Transport har i mange år fulgt bransjestandarden Kvalitet og Miljø på vei, og de følte nå at Fair Transport var neste steg.
- Vi vil være med å vise vei og bidra til en sunnere lastebilnæring, sier Johansen.
- Hvilken effekt tror dere Fair Transport vil ha for bedriften?
- Vi skal leverer tjenester og produkter med riktig kvalitet til rett tid, og vi tror at Fair Transport vil bidra med verktøy og fokus til å oppnå dette. Vi ønsker å sikre trygg og sikker transport og arbeidsplass i tillegg til presisjon og kvalitet til våre kunder. Vi ønsker å være en lovlydig, seriøs og ærlig transportør gjennom vår arbeidsstolthet, og Fair Transport er et kvalitetsstempelet på dette, sier Johansen.
- Fair Transport stiller en del krav til bedriften, særlig på HMS. Hva gjør dere konkret for å ivareta disse kravene?
- Sammen med de ansatte er rutiner, prosesser og kvalitetssikring kontinuerlig videreutviklet for å ivareta hensynet til trafikksikker adferd, miljøvennlige og trafikksikre kjøretøy og sikker transportutøvelse. Blant annet innebærer dette fokus på optimal kjørestil med måling og oppfølging at dette blant våre sjåfører, og det å velge kjøretøy med lavere utslipp og vi bytter flere kjøretøy til nyere motorteknologi nå i 2021 og 2022, sier Johansen.
Hernes Transport har også etablert elektronisk avviksrapportering og behandling, og gjennomfører systematisk kompetanseheving ved kursing og opplæring av ansatte i blant annet trafikksikkerhet og skadeforebygging.
Mange muligheter i fremtiden
Hernes Transport har hatt utfordringer under pandemien, og de legger ikke skjul på at de både har mistet kunder og har måtte omstille seg.
- Transportbransjen er ikke noen høymarginbransje, og det har vært en utfordrende tid nå under koronapandemien. Flere av kundene våre og store kunder som vi har hatt i lang tid, har hatt både nedtrapping og full stans i produksjonen i halvannet år. Det har vært en omstilling i den perioden vi har vært i, og det har krevd tilpassing og mye fleksibilitet. Våre sjåfører har vist at de er tilpasningsdyktige slik at vi har klart denne omstillingen på en god måte, sier Johansen.
Hun legger til at transportselskapet har en styrke i å være en del av et større konsern, som kommer godt med i utfordrende tider da de har flere ben å stå på.
- Vi tror det ligger mange muligheter i området vårt den kommende tiden, sier Hernes.
Hun peker på at lokaliseringen i Stjørdal er ganske sentral i forhold til mye som skal skje i Trøndelag fremover.
Vi ser på nasjonal Transportplan at det er enorme milliarder som er tilegnet samferdsel i vår region de neste 12 årene, og det er både vei og jernbane. Det er mye aktivitet, og selv om mange av kontraktene er veldig store, så vil vi som lokal aktør håpe at det skaper en fremtid for oss også. Så jeg tror det blir en vekst og stabilitet fremover både innen transport og de andre bransjene vi driver med, sier Hernes.
Hernes-konsernet
- Hernes konsernet består i dag av de 11 datterselskapene Arne Hernes AS, Hernes Transport AS, Hernes Eiendom AS, Muruvik Havn AS, Muruvik Havn Eiendom AS, Langstein Havn AS, Saltøya AS, Bankgården Meråker AS, Hembre Grus AS (50%), HVS Eiendom (50%) og Frosta Entreprenør AS (50%).
- Drift innen maskinentreprenør, transport, havn, grustak og eiendom.
- Totalt 100 ansatte og har en total omsetning på rundt 240 millioner kroner.
Opphav og kilder: Tungt.no