Betonmast overleverte Nye Holmlia senter
Tillit og godt samarbeid i prosjektteamet har resultert i et vellykket prosjekt og gode resultater.
– Vi har hatt et veldig bra samarbeid med OBOS Eiendom hele veien. Fra høsten 2018 hadde vi en samspillsperiode på 1,5 år. Vi fikk bidra med vår kunnskap og være med på å ta gode valg tidlig i prosessen. Dermed kjente vi prosjektet godt når byggingen startet, og hadde kjennskap til risikoområdene, sier Gisle Helgesen (bildet), prosjektleder i Betonmast Oslo.
Han forteller at de sammen kom frem til gode og realiserbare løsninger. Ikke minst ble alle parter i prosjektet godt kjent og opparbeidet et tillitsforhold som la godt grunnlag for det videre arbeidet i byggeperioden.
– Der det har vært uklarheter har vi delt kunnskap og problemstillinger med hverandre og vært innstilt på å løse utfordringene med en gang. Det er det beste for alle, både prosjektteamet og prosjektet i sin helhet, sier Helgesen, som legger til at et tillitsfullt samarbeid er mye hyggeligere for alle involverte. Ikke minst gir godt samarbeid motivasjon til å bidra med kunnskap og innovative løsninger.
– For å gjennomføre et så stort og komplisert prosjekt, er det viktig med overskudd og energi. Da kan man ikke krangle om detaljer, men heller være smidige og imøtekommende, utdyper Helgesen, som i store ordelag også roser prosjektteamets innsats.
Les også: Nye Holmlia senter: Betonmast sikrer ny 400-millioners kontrakt (2019)
Nye Holmlia senter er miljøsertifisert som BREEAM-NOR Very Good og prosjektgruppen erfarte at kravene i BREEAM-sertifiseringen var et godt planleggingsverktøy for hele byggeprosessen, og sikret byggets kvaliteter. Foto: Betonmast
Gode erfaringer med BREEAM
Helgesen mener Nye Holmlia senter scorer bra på alle punkter.
– Nå som vi ser fasiten, er det klart at prosjektet har oppnådd målsetningene om beste miljøpraksis. Nye Holmlia senter er miljøsertifisert som BREEAM-NOR Very Good og prosjektgruppen erfarte at kravene i BREEAM-sertifiseringen var et godt planleggingsverktøy for hele byggeprosessen, og sikret byggets kvaliteter. Prosjektet ble gjennomført som et fossilfritt prosjekt. Sorteringsgraden er på 97 prosent, og med fokus på avfallsreduksjon oppnådde prosjektet kun 14 kg/kvm avfall totalt ved bruk av prefabrikkerte ytterveggselementer og innvendige systemvegger, minimering av emballasje, samt gjenvinning av isolasjon og gips.
Prosjektlederen forteller at de ikke opplevde alvorlige skader med fravær, etter nærmere 300.000 arbeidede timer.
– Ikke minst er prosjektet gjennomført med godt økonomisk resultat. Dette samsvarer godt med Betonmasts strategiske mål om «trygt hjem» og økt lønnsomhet, sier Helgesen.
Samarbeid fremfor paragrafer
– Vi har hele tiden hatt en innstilling om at prosjektet skal fungere som et samarbeid, der fokuset er på å sammen finne gode løsninger. Vår filosofi er å unngå å vise til paragrafer, og generelt ha en åpen dialog preget av tillit mellom partene, sier Geir A. Fredriksen (bildet), prosjektleder i OBOS Eiendom. Hans erfaring er at man kommer langt med en positiv innstilling til hverandre, kombinert med tett oppfølging underveis.
– Nye Holmlia senter er et vellykket prosjekt på mange måter. Resultatene er gode både innen bærekraft, sikkerhet og lønnsomhet. Nå gleder vi oss til senteret åpner, slik at publikum kan få glede av et nytt og flott senter, som har gitt hele området et solid løft, fortsetter Fredriksen.
Opphav og kilder: Betonmast