Smisto mot Hæhre: Anker gigantdommen
Den uvanlig omfattende pengestriden har sin bakgrunn i tre kraftverk i Rødøy og Lurøy i Nordland. Her har Hæhre Entreprenør krevd 578 millioner kroner ekstra for å fullføre anlegget, fordi det etter entreprenørens mening ble mye vanskeligere enn forutsatt i prosjektet.
Kraftig utsatt
Hæhre har anført at fjellkvaliteten i området slett ikke er som beskrevet av byggherren, og at det måtte uforholdsmessig store ressurser til for å sikre tunnelene i prosjektet. I den opprinnelige framdriftsplanen skulle kraftverket Storåvatn 1 vært satt i drift i begynnelsen av 2019 og Storåvatn 2 midt på sommeren 2019. Smibelg kraftverk skulle vært satt i gang en gang utpå høsten i 2019.
Nesten full Hæhre-seier
Dommen (på 160 sider) i Helgeland tingrett kom i begynnelsen av november, langt senere enn først annonsert. Den gir Hæhre langt på vei medhold, og sier at Smisto Kraft skal betale 227,3 millioner kroner til sin motpart. I domsslutningen heter det videre at kraftutbyggeren må ut med 32,4 millioner for ekstra riggutgifter Hæhre hadde i 2020. Samtidig er Hæhre dømt til å betale Smisto 12,9 millioner i døgnmulkt og strømregninger.
Smisto anket
Johan Fredrik Remmen i Advokatfirmaet Haavind opplyser at Smisto Kraft har anket brorparten av dommen i Helgeland tingrett til Hålogaland lagmannsrett.
– Vi er uenige i dommen, og mener retten har gjort feil, først og fremst med kontraktsforståelsen, sier Remmen.
Anken dreier seg om det såkalte fjellkravet eller tunneldrivingen, der retten tilkjente Hæhre et vederlag på over 220 millioner kroner. Det som ikke ankes er rettens avgjørelse vedrørende tilleggskravet på 16 millioner for konstruksjoner og bygg.
Hæhres advokat, Aron Solheim, i Advokatfirmaet Glittertind, sier at han ikke vil kommentere motpartens anke før han har diskutert saken med sin klient.
Den videre gang i saken blir mest sannsynlig langvarig. Erfaringsmessig går det gjerne et års tid mellom dom i tingrett og lagmannsrett.
Enorm verdi
I 2015 inngikk Hæhre Entreprenør og Smisto (Smibelg og Storåvatn Kraftverk) avtale om å bygge to separate kraftverk samtidig. Prosjektet omfattet 26 kilometer tunnel og kraftstasjoner inne i fjellet. Avtalen hadde en verdi på 875,77 millioner kroner.