23948sdkhjf

Dansk rapport skaper uro i plastbransjen

En rapport fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har satt sinnene i kok hos deler av den danske plastbransjen.

I rapporten «Brannrisiko ved varmeisolering med plastbaserte materialer» fra DTU går det fram at det kan være helseskader i form av røykskader når PUR (polyuretan) blir brukt i fasadeløsninger.

Dette er en rapport som også bør ha interesse for norske entreprenører og byggherrer. Les bakgrunnen for rapporten her.

Hardt ut

Når går Martin Stenhoved Henriksen hardt ut mot rapporten hos vår søsterportal i Danmark – Plastforum.dk. Stenhoved Henriksen er styremedlem i Plastindustriens PUR-seksjon og også nordisk eksportsjef hos produsenten IKO Waterproofing and Insulations, som er en del av den internasjonale IKO-gruppen.

Han mener DTU-analysen burde vært mer nyansert og følge med i tiden.

Brukes ikke i Danmark

- Det er riktig at det i utlandet ved branner har vært eksempler på at PUR-produkter utviklet helseskadelig røyk ved brann, men PUR blir ikke brukt til fasadeløsninger i Danmark. Det er velbeskrevet og dokumentert at PIR (polyiso-cyanurat)-produkter, som er en videreutvikling av PUR, har svært effektive brannhemmende egenskaper, sier Stenhoved Henriksen.

- Det er også godt beskrevet i Bygningsreglementet, hva man må i forskjellige høyder og hva som skal dekkes inn. Og sjekker man ellers de sakene med brann, som har vært, viser det seg, å ha fulgt bygningsreglementet, hadde det sett veldig annerledes ut.

Nye anvisninger på vei

Martin Stevnhoved Henriksen understreker at Build (tidligere SBi, ) da også har begynt å skrive nye anvisninger, blant annet fordi PUR-seksjonen i plastindustrien tok grep om dem og henviste til at de eksisterende anvisninger er 20 år gamle, og at det for eksempel ikke blir skjelnet mellom PUR, PIR og EPS.

- Selv om der er stor forskjell på dem, blant annet brannmessig, sier Martin Henriksen.

- Jeg er jo produsent og ikke helt upartisk, men det er ikke kledelig for DTU Byg, at de framfører konklusjoner, som ikke er basert i Bygningsreglementet, sier han.

Les hele artikkelen hos Plastforum.dk her.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062