23948sdkhjf

Peab rehab: 1800-talls godshus er Haldens nye møtested

Opprinnelig var det lokomotivstall og pakkhus for den travle jernbanestasjonen i Halden. Da Peab startet rehabiliteringen av det forfalne godshuset sommeren 2021, hadde duene overtatt.

REHAB: rykker Kirkens Bymisjon inn med en rekke aktiviteter og tilbud for unge og voksne i Halden.

– Det er veldig motiverende å bygge når vi er på historisk grunn og det har så stor samfunnsbetydning, det vi gjør. Arbeidet blir jo satt pris på av folk som ikke er bortskjemt med mange muligheter, sier Henrik Jenseg.

Jenseg er Peabs anleggsleder for ombyggingen av Halden godshus, og har lagt sjelen sin i dette prosjektet. Resultatet er blitt et topp moderne bygg fra 1879.

– Godshuset er et signalbygg i sentrum av Halden. Det så ganske forfallent ut da vi startet i fjor sommer. Nå ser det veldig flott ut. Vi har også vært ekstra skjerpet fordi vi har jobbet for en byggherre som Kirkens Bymisjon. Hele veien har vi vært nøye med å finne bærekraftige løsninger, bruke gamle materialer på nye måter og ikke pådra oss ekstra utgifter.

Gulvbjelker ble søyler

Til å begynne med handlet det meste om å rive. Taket var skjevt og falleferdig. Deler av det måtte tas ned, og nytt, isolert tak ble satt opp. Det ble kledd med takplater med sinkbelegg. Store overlysvinduer midt på bygget sørger for gode lysforhold.

Det gamle tregulvet ble fjernet. Nytt betonggulv ble armert og støpt. De opprinnelige gulvbjelkene, støttet opp av granittblokker, var solide nok til å bære damplokomotiver.

Det viste seg at de fleste bjelkene fortsatt var i god stand. De ble derfor gjenbrukt til søyler, spiler, dekorative elementer – til og med serveringsvogner til kafédriften.

Flere av granittblokkene som støttet opp gulvet, ble gjenbrukt der det var behov for å tette hull og åpninger i veggene – og til å lage en ny støttemur.

Fagarbeiderne fra Peab gikk nøye over alle vegger og flater, fjernet løse teglstein, løs murpuss, gamle vaiere, spikre og så videre. Alt av tegl ble tatt vare på og gjenbrukt der det trengtes utbedring. De gamle trepanelene ble også tatt vare på og gjenbrukt på mange forskjellige steder. 

– Vi har ikke laget ny, innvendige veggkledning, men beholdt den rustikke stilen med tegl og murpuss. Også de gamle vinduene med stålsprosser har vi beholdt, og vi har i tillegg satt inn nye varevinduer på innsiden – for bedre isolasjon, sier Jenseg.

Lett og vanskelig

Jobben med å ta vare på og bygge opp igjen Halden godshus har skilt seg fra andre oppdrag Jenseg har vært med på:

– Blant annet fordi hensyn til miljø og bærekraft har vært helt overordnet. Jobben har vært lett fordi huset hadde en sterk identitet. Samtidig var den vært vanskelig fordi det var så mye som skulle tilpasses underveis.

Det er ikke spesielt enkelt å legge inn moderne, elektriske installasjoner i et så gammelt hus. I nye hus blir det elektriske skjult bak veggene, men det var ikke mulig her.

Byggherre og arkitekter ønsket likevel skjult opplegg, men uten bokser og kabelkanaler som ville stikke seg ut. Dermed kom gamle bord og diverse treverk til nytte som underlag for elektriske opplegg – og kledning rundt.

– Til tider så det mørkt ut, spesielt til å begynne med, for det lå an til at det var veldig mye som måtte byttes ut. Men det viste seg at huset var i bedre stand enn det så ut til. Det har vært moro å finne løsninger, og det er tilfredsstillende når det går bedre enn man har tenkt, sier anleggsleder Henrik Jenseg.

Han mener den viktigste erfaringen er å huske å prate med alle involverte yrkesgrupper tidlig i prosjektet. - Det er smart å hente inn håndverkere som har erfaring med gamle teknikker, og det er fint at folk fra forskjellige fagområder deler erfaringer med hverandre. 

Godshuset i Halden

  • Fra 1879, ble opprinnelig brukt som lokomotivstall
  • Ferdigstilt 31. januar 2022
  • Grunnflate på 700 kvadratmeter
  • Eies av Bane NOR Eiendom
  • Utgjør en del av Byparken, en stor satsing på barn og ungdom i regi av Kirkens Bymisjon Østfold.

Rehabilitering og ombygging av Godshuset

  • Totalentreprenør: Peab
  • Byggherre: Stiftelsen Kirkens Bymisjon Østfold
  • Kontraktssum: 13,7 MNOK
  • Arkitekt: Halden Arkitektkontor
  • Blikkenslagerarbeider: Hellberg & Bjerkeli
  • Murerarbeider: Lasse Holst
  • Teknisk installasjon og ventilasjon: Caverion
  • Rørleggerarbeider: VVS Installatøren

Opphav og kilder: Melding fra Peab

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141