KOMMENTAR: Statsbudsjettet fra helvete? En hullete ullsokk mot vinterkulden?
TUNG KOMMENTAR: Alle vil ha mer, mye mer, penger til sitt - men ingen vill dö, for å prafrasere artisten Timbuktu i låten om alle som vil til himmelen fra 2005.
I løpet av de siste timene har redaksjonen fått inn mange titalls pressemeldinger fra organisasjoner knyttet til bransjene vi oftest skriver om.
Og det er nesten så man kunne tro at det var utlyst premie til den som slakter statsbudsjettet hardest.
Frykt, forakt og varsel om fortvilelse er gjengangere i nesten alle meldinger. Her er et lite utvalg sitater fra meldingene:
- Krise blir til katastrofe for transport, bygg og anleggsbransjen, skriver første nestleder i Transport og kommunikasjonskomiteen, Frank Sve (FrP)
- Å kalle dette for en løsning, er som å gi alle i Norge én hullete ullsokk for å holde varmen i vinter, sier Geir A. Mo i NLF om forlaget til redusert dieselavgift.
- ... svært uheldig at regjeringen tar en omkamp på skatterabatten for el-firmabiler, når vi vet at målene for elbil i dette sjiktet henger etter, skriver arbeidstakerorganisasjon Negotia.
– ... fullstendig utilstrekkelig for å nå klimamålet i 2030, og vil bryte avtalen Norge har med EU. Det er flaut hvis dette blir fasit, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona.
- Det er skuffende at innsatsen for energieffektivisering av bygg uteblir, mener direktør Heidi Finstad i Treindustrien.
- Samferdselsbudsjettet forverrer situasjonen både ute i fagmiljøene og i bygg- og anleggsbransjen, sier Trond Markussen, president i NITO.
- Denne regjeringa går på diesel! De gjør alt de kan for å svekke elbilsatsingen, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening.
– Somler med finansskatten, distriktene taper, skriver Finansforbundets forbundsleder Vigdis Mathisen
- Høye drivstoffpriser og manglende økning over statsbudsjettet for 2023 gjør at Redningsselskapet må redusere livsviktig kystberedskap, skriver Redingsselskapet.
- Regjeringen fyller svenske frakkefor med penger og fortsetter å sende nordmenn over grensen for å handle varer de kunne kjøpt i Norge, skriver Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening.
- Dette budsjettet er en aftensang for næringslivet. Her deler de ut smuler med den ene hånden, mens de soper til seg med den andre, sier Stian Sigurdsen, direktør for samfunnspåvirkning i Virke.
Nesten ingen har lansert andre løsninger enn mer penger - eller hvem som skal tildeles mindre. Nesten alle viser til tidligere uttalte ambisjoner og målsettinger som nå ikke nås. Få eller ingen medgir særlig tydelig det åpenbare: Situasjonen har forandret seg.
Motstemmene er milde i språket
Joda, det er noen der ute som kommer med mer balanserte og nyanserte tilbakemeldinger. Svakheten er at det er svært få av dem som velger ordbruk som når gjennom i støyen av krise og katastrofe-meldingene.
Blant de bedre i den leiren er kuriøst nok ganske tørre Regnskap Norge, med den pirrende mellomtittelen MONSTERSKATT.
For stikk i mot det man da venter, kommer det faktisk ros til regjeringen:
- Regnskap Norge synes det er bra at regjeringen tar inn over seg tydelige og kritiske høringssvar om å innføre «skattlegging av privat konsum i selskap» slik modellen var foreslått, fra 1.1.2023 (...). Modellen som var foreslått ville særlig ha rammet næringslivet i distriktene. Vi ser med interesser frem til nytt forslag (...). Prinsipielt stiller vi oss bak målet å beskatte fordel av faktisk privat disponering av formuesobjekter til bruk i næringsvirksomhet, skriver Regnskap Norge-direktør Rune Aale-Hansen..
Opphav og kilder: Tungts innboks for pressemeldinger