Trelastprisene: - Prisforskjellen burde ikke ha veltet prosjekter
SKAPER FART I MARKEDET: En markedsundersøkelse viser en nedgang på hele 42 prosent fra desember 2021 til desember 2022.
Heidi Finstad er administrerende direktør i Treindustrien og uttaler til Building Supply at prisnedgangen vil bidra til å gjenopprette et stabilt marked.
- Prisene ut fra produsent har sunket kraftig. Selv om trelast er en liten del av totalprisen, er det en viktig byggevare. Så med normale priser på trelast vil prosjekter lettere kunne gjennomføres som planlagt, sier Finstad til Building Supply.
Trelast er likevel en liten del av totalprisen på bolig
Prisen på trelast til en enebolig har gått ned 42 prosent ut fra produsent fra desember 2021 til desember 2022.
Dette viser en markedsundersøkelse utført av Treindustrien, med utgangspunkt i en konstruksjonspakke på til sammen 15-20 kubikkmeter trelast til en enebolig på 160 kvadratmeter med terrasse og garasje.
I desember 2021 var prisen på en slik materialpakke oppe i 117.000 kroner inkl mva. Nå har prisene på trelast falt slik at samme materialpakke koster 68.000 kroner inkl mva ut fra produsent.
Differansen på 49.000 kroner kan synes veldig liten i forhold til en enebolig som koster flere millioner.
Prisforskjellen burde ikke ha veltet prosjekter
Finstad mener denne prisdifferansen ikke alene er så stor at den i seg selv kan ha vært årsaken til at mange prosjekter ble stoppet da trelastprisene økte så voldsomt.
- Årsakene er nok en blanding av flere ting. Det er flere mellomledd fra produsent til sluttkunde som påvirker endelig pris til sluttkunden, presiserer Finstad.
Finstad forklarer til Building Supply at årsaken til prisfallet hovedsaklig kommer av at byggeaktiviteten har bremsa opp.
Det har for mange entreprenører vært en stor usikkerhet med økte strømutgifter og høyere rente. Disse forholdene er hovedårsakene til at etterspørselen på trelast har avtatt.
Et marked som har bremsa helt opp, er ingen tjent med. Da etterspørselen forble lav lenge nok, presset det prisene i neste omgang nedover.
- Nå har prisene falt tilbake til nivået de var på før pandemien. Vi forventer å se at prisene reduseres hele veien i verdikjeden helt til sluttbruker, men det gjenstår å se, sier Finstad.
Prisene er tilbake på nivået før pandemien
Prisene på trelast var i pandemien på et historisk høyt nivå.
En medvirkning til at prisene har vært så høye, er barkebiller i Canada som reduserte uttaket av tømmer. Dette førte igjen til at USA importerte tømmer fra Europa. Med økt etterspørsel gikk prisene opp.
Finstad bekrefter at prisene nå er tilbake på det samme nivået som før pandemien.
Finstad mener at ingen ledd i verdikjeden er tjent med et prisnivå som gir inflasjon i prisene på trelast. For å opprettholde en normal aktivitet i byggenæringen, er riktig prisnivå viktig.
- Vi synes det er bra at prisene på trelast nå normaliserer seg, sier Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien til Building Supply.
Opphav og kilder: Intervju med Building Supply og pressemelding fra Treindustrien.