AF Gruppen og DigiQuip styrker sitt pilotsamarbeid om utstyrsspesifikk opplæring
AF GRUPPEN OG DIGIQUIP utforsker nå et spennende pilotsamarbeid. Jan Helge Maurtvedt er prosjektleder i DigiQuip og forteller her om det nye pilotsamarbeidet.
– Kravet har vært gjeldende i noen år og kommer i tillegg til sertifisert og dokumentert opplæring, sier Maurtvedt (portrettbilde).
Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstakere som utfører arbeid med arbeidsutstyr som krever særlig forsiktighet ved bruk, får utstyrsspesifikk opplæring skriver Arbeidstilsynet. Hvordan gjennomfører og håndhever en dette i praksis ute på byggeplass der det meste av utstyr har skadepotensial?
– DigiQuip utvikler en plattform for utstyrsspesifikk opplæring som kombinerer e-læring med tradisjonell opplæring på stedet – alt i én plattform. Uansett læringsmetode skal du kunne bruke DigiQuip til å tilegne deg ny kunnskap eller dokumentere det du har lært om de maskinene du skal bruke. Det forteller AFs prosjektleder for samarbeidet, Gunnar Stavem Fredriksen.
Les også: Sjekk QRen, aldri mer tvil om du har lov til å bruke en maskin.
– Utfordringen er å flytte det digitale fra brakka og ut til den enkelte fagarbeider. Uten at mobiltelefonen tar oppmerksomheten fra det som skal læres. Da må løsningen være enkel og intuitiv og samtidig en støtte i læringsprosessen. Det forteller DigiQuip sin designsjef Christian Nordström.
Sammen har de testet den nye modulen for manuell utstyrsspesifikk opplæring. Det er en annen og mer tradisjonell måte å lære på enn video og quiz som DigiQuip har hatt frem til nå. Manuell opplæring betyr at en som skal lære bort har en sjekkliste hentet fra Samarbeid for Sikkerhet i bygg og anlegg (SfS BA) å støtte seg på. Den som skal lære maskinen kvitterer ved hjelp av sin mobil at de er med på opplæringen og får digital brukermanual tilgjengelig. Til slutt finner mottager kompetansebeviset i sin profil uten noe manuelt etterarbeid.
HMS-leder på stedet Erik Hedenstad er spent på erfaringene fra testen. Tidligere har en gjennomført utstyrsspesifikk opplæring og fått fagarbeidere til å signere på et papirskjema som noen må håndtere etterpå. Det er upresist, tidkrevende, det kan bli glemt og det er lite effektivt. Det er også lite sporbart. Derfor er det utfordrende å holde oversikt over kompetansen eller mangelen på kompetanse og svært vanskelig å følge opp at man opererer i henhold til forskriftskravet om utstyrsspesifikk opplæring.
Med DigiQuip sin løsning får vi gjennomført opplæring på den spesifikke utstyrsmodellen rett inn i løsningen der den enkelte har sin kompetanseprofil med all utstyrsspesifikk opplæring. Vi ønsker å se hvem som kan hvilke maskiner på en enkel og grei måte i en lett tilgjengelig kompetanseoversikt, sier Hedenstad.
– Det er uoversiktlig å bla i mappesystemer etter skannede håndskrevne dokumenter eller i permer på kontoret. Opplæringsbehov må også fanges opp når det kommer en ny maskin inn. En enkelt person har kanskje kompetanse på 50 maskinmodeller, men ikke akkurat den liften eller gravemaskinen som kommer til prosjektet på et gitt tidspunkt til en gitt arbeidsoppgave. Det kommer stadig nye maskiner. Det er vanskelig – for ikke å si umulig – å holde oversikt – både for linjeledere og HMS-ledere men også for den enkelte fagarbeider – uten et godt system, sier Hedenstad
– Testen var lærerik og vellykket. AF Gruppen har nå bestemt seg for å skalere opp med flere piloter som skal settes i gang gjennom året 2023, avslutter Maurtvedt og Fredriksen i felleskap.
DigiQuip er et programvareselskap dedikert til å løse opplærings- og kompetansebehov i bygg og anlegg-sektoren. Vårt mål er å bidra med økt sikkerhet og styrket kompetanse til alle som benytter maskiner og utstyr. DigiQuip ble stiftet i 2019.
AF Gruppen er et ledende entreprenør- og industrikonsern. Vårt formål er å skape verdier og muligheter gjennom prosjektvirksomhet. Det skal vi gjøre med en kompromissløs holdning til sikkerhet og etikk. Vår visjon er å rydde fra fortiden og bygge for fremtiden.
Opphav og kilder: Intervju med Tungt.no