Skanska sparte 60 millioner svenske kroner på megatelt over byggeplass
60 MILLIONER TILBAKE: Prosjektet til Skanska gikk fortere enn forventet, fordi byggeplassen var under tak i Växjö i Sverige.
Jan Neste i den norsk rigg- og drift-entreprenøren Rentec AS forteller Building Supply om mulighetene for innsparing på et prosjekt.
– Entreprenøren Skanska i Sverige estimerer produktivitetsforbedringer til én time per mann per dag, tilsvarende en produktivitetsforbedring på 13 prosent totalt sett, sier Neste.
Evalueringen viser også en dokumentert besparelse på 9 prosent. Bare på fasademonteringen alene sparte man 8,8 millioner SEK i løpet av tre måneder, noe som byggherren kunne føre direkte tilbake til kommunen i Växsjø. Neste trekker frem Skanskas prosjekt i Växjö i Sverige:
– Reduksjonen på 9 prosent i den totale kontraktssummen på Skanskas prosjekt i Växjö er ikke anslått eller estimert. Den er fakturerbar. I revisors upartiske kvartalsrapportering om byggesaken, skrives det at arbeidet med yttervegg og fasade har gått lettere enn forventet og at flyten i arbeidet har spart dem for arbeidstimer, hevder Neste.
De innsparte 8,8 millionene gikk til oppdragsgiver fordi Skanska allerede har fått utbetalt maksimal bonus. Entreprenøren har dermed allerede fått hele sin inntjening, og byggherren sparer fortsatt penger på prosjektet, sier Jan Neste i Rentec til Building Supply.
– Dette er uvanlig for et offentlig bygg av denne størrelsen, sier Neste.
Fra Vestland til Danmark
«Tak-over-tak»-løsninger (WPS) kan også bli mer vanlig for bygging under seks etasjer på Vestlandet.
SINTEF har laget en Byggforsk-anvisning fra 2019 (503.415) som bl.a. foreslår: «Byggtelt for hele eller store deler av bygget, også kalt bl.a. tak-over-tak, arbeidstelt for bygg, Weather Protection Systems (WPS)»
Nå vil danske SiteCover vil sørge for oppholdsvær 365 dager i året. Bergen har 200 regnværsdager i året, men høsten og vinteren er våtest, med mellom 15 og 21 nedbørsdager i måneden, i følge Meteorologisk Institutt.
SiteCover har erfaringer fra den stormfulle danske vestkysten de siste sju årene. Megateltet tåler konstant storm over 20 m/s med veggene nede. Om det fare for økt vind, kan veggene heves for å minske vindfanget. De teleskopiske stålsøylene står stødig på betongelementer og har et estimert marktrykk på 25 tonn pr kvadratmeter, det samme som en lastebil.
– Da stormen ‘Otto’ herjet store deler av Danmark og Norge 17. februar, førte den til at Øresundbroen måtte stenge og at enkelte boligblokker måtte evakueres. Men SiteCovers byggetelter sto trygt i den verste stormen på 6 år i Danmark. Det lover godt for at tunge tak-over-tak installasjoner også vil stå stødig på den norske vestkysten, sier Neste.
På SiteCover-installasjonen på Hillerød 17. februar viste målinger en gjennomsnittlig vind på 19 m/s og 34 m/s i kastene.
Unngår fuktskader og tørking med dieselaggregater
En beregning viser at om dieselaggregater brukes til tørking av bygg i Skandinavia, vil tørking av et næringsbygg med et areal på 2.500 kvadratmeter medføre et utslipp på hele 53 tonn CO2.
Lastebiltransport tur-retur Danmark vil også gi CO2-ustlipp. Frakt av 16 SiteCover-moduler som tilsvarer en raus overdekning av nevnte bygg, vil likevel medføre mindre en 1/3 av CO2-utslippet.
Rune Larsen er daglig leder i Rentec som representerer SiteCover i Norge. Han tilføyer at det på sikt vil være best om man hadde flere moduler i bruk i Norge, både vestafjells og østafjells.
– Vi har vært i RTB-bransjen i 28 år. Med SiteCover kan vi formidle RTB-oppgaven på best mulig måte, samtidig som vi ser muligheten for logistikk i nær tilknytning til bygget, sier han.
– Regner det alltid her? spurte turisten på Bryggen i Bergen
– Det vet eg ikkje, svarte gutten, eg er bare 11 år.
Opphav og kilder: Intervju med Building Supply og pressemelding fra Rentec.