23948sdkhjf
Sponsored content

Bærekraftige turer – friluftsopplevelser med god samvittighet

denne artikkelen er sponset av alfa.no

Å gå en tur i naturen er ikke bare «typisk norsk», det er også objektivt noe av det mest helsebringende og rogivende man kan sette av tid til i hverdagen. Å gå på tur i skogen, på fjellet eller ved havet handler om å være i kontakt med naturen. Da er det fint å huske på at turen også kan være bærekraftig, noe som kan gi deg ekstra god samvittighet etter en flott tur.

Enkelt utstyr, vedlikehold, reparasjoner og gjenbruk

Først og fremst er det viktig å ha et bevist forhold til eget forbruk knyttet til både tursko, funksjonstøy, sekker, telt, soveposer, stormkjøkken og alle andre små og store ting som hører til en kort eller lang tur. Noe utstyr er uten tvil nødvendig, du bør ikke gi deg ut på tur i pensko eller slitte badesandaler, men det enkle er likevel ofte det beste. Du trenger helt sikkert ikke fire ulike komplette antrekk tilpasset enhver sesong.

Flere ledende leverandører av turutstyr satser på gjenbruk, vedlikehold og reparasjon. Turutstyrsprodusenten Alfa outdoor er et godt eksempel, de tilbyr flere bærekraftige løsninger i sitt «Reboot»-program. Hvis du kjøper en Alfa-sko, får du tilgang til reparasjonstjenester, i tillegg til at du kan «pante» skoene når du er ferdig med dem. Returnerte sko kan bli reparert og gjenbrukt, eller resirkulert på en ansvarlig måte.

Kortreiste opplevelser i nærområdet

Med bærekraftig utstyr på plass, er det greit å rette fokus mot hvordan valg av turdestinasjon påvirker turens klimaavtrykk. Selv om en tur i et fjernt land kan være en flott opplevelse, er det helt enkelt viktig å huske på hvordan transporten til og fra turområdet påvirker planeten.

I Norge er det mange flotte turområder som er lett tilgjengelig med tog. Både Bergensbanen og Dovrebanen byr på mange gode utgangspunkt for både korte dagsturer og lengre «ekspedisjoner». Kanskje er det til og med mulig å gå på tur mellom to ulike togstasjoner? I tillegg har de aller fleste nordmenn tilgang til flott turområder enten innenfor gangavstand eller bare en kort buss- eller trikketur unna.

Ansvarlige vaner – ikke etterlat deg noen spor

For mange er det en selvfølge, men det tåler å gjentas: når du ferdes i naturen, skal du ikke etterlate deg noe annet enn dine egne fotavtrykk. Noen kaller dette for «sporløs ferdsel», det er også en del av allemannsretten. Det handler altså ikke bare om å ta vare på naturen, men også om å vise respekt for både grunneiere og andre turgåere.

Det er i utgangspunktet ikke vanskelig å ta med seg rusk og rask hjem, det finnes helt enkelt ingen unnskyldning for å etterlate seg for eksempel emballasje, flasker, bokser eller annet søppel når man er på tur. Å gå på do i naturen er selvfølgelig et helt eget tema, men flere friluftsorganisasjoner har mange gode tips til hvordan man løser det på en god måte.

Med enkelt og funksjonelt utstyr, «kortreiste» destinasjonsvalg og ansvarlige vaner, ligger alt til rette for turopplevelser som ikke bare er avslappende og forfriskende, men også bærekraftige og gode for samvittigheten din.

Send til en kollega

0.016