23948sdkhjf

Lærling dømt for uaktsomt drap i spesiell rettsak

Ble først frikjent for de alvorligste punktene, men dommen ble anket. Nå må hun sone 90 dager i fengsel og betale 500.000 kroner til de etterlatte.

Det var i mars 2016 at den da 19-årige gamle lærlingen hadde vært i Tromsø og hentet paller. Hun var på vei sørover og på E8 like ved toppen av bakken ved Hundbergan bremset hun opp. Vogntoget begynte å skli i det tette snøværet. Hun fikk sleng på traileren, sakset og kolliderte med to biler. En person mistet livet og en annen ble hardt skadet i ulykken.

- Jeg vet ikke hva som skjedde. Det gikk så fort, men jeg hørte tre smell og tre rykk i bilen, uttalte lærlingen i retten da saken først kom opp i tingretten mai i fjor.

Aktor mente straffen burde være 90 dager i fengsel, men hun fikk istedet samfunnstraff og tap av førerkortet i to år.

Rettens flertall mente at den unge kvinnen holdt en for høy hastighet, og at hun i kombinasjon med kjøreforholdene fikk en sleng og mistet kontrollen. Mindretallet var av den oppfatning at ulykken var et uhell under vanskelige kjøreforhold. Feildimensjonering av veien og ekstremt glatt føre var forhold som ga tvil om årsaksforholdet og kom tiltalte til gode, mente rettens flertall videre.

Dommen ble anket og gikk nylig for lagmannsretten. Nå ble hun dømt til det som var aktors påstand, nemlig 90 dagers fengsel for uaktsomt drap. Dessuten må hun betale oppreisning på 500.000 kroner til de etterlatte.

Hadde ikke tidligere kjørt på glatt føre

Den tiltalte jenta sa i retten at hun ikke hadde kjørt vogntog på glatt føre tidligere og at hun følte seg presset til å ta oppdraget. Hun skal dessuten bare hatt to dagers opplæring på kjøretøyet før ulykken.

Forsvarer Robert Aksnes hevdet at hun som lærling ikke hadde fått god nok opplæring av arbeidsgiver. Lærlingbedriften hadde heller ingen opplæringsplan, noe de er forpliktet til å ha.

Også aktor i saken har tidligere uttalt til bl.a. NRK og avisen ITromsø at saken er spesiell. Hvorvidt mangelfull opplæring forårsaket ulykken var imidlertid et åpent spørsmål.

– Flere skulle nok vært stilt til ansvar her, men det har vi ikke formelt grunnlag for, sa aktor Christian Hanssen i retten.

Stor debatt og innsamlingsaksjon

Saken skaper stor debatt i transportbransjen og redaksjonen har fått flere henvendelser i helgen. - Ser bransjen bare på en læring som en billig sjåfør som må klare seg selv om noe går galt? undrer flere som ønsker søkelys på det prinsipielle rundt dommen.

Tungt.no er også kjent med at det nesten umiddelbart etter domsavsigelsen før helgen ble dannet en innsamlingsaksjon på sosiale medier for å støtte den unge kvinnen.

Kommenter artikkelen (1)
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063