23948sdkhjf

Da Bohus automatiserte lagerfunksjonene, økte volum- og plukkhastigheten med 34 prosent

AUTOMATISERING AV LAGER: Bohus har investert i nytt logistikksenter for å møte fremtidens kunde- og avdelingskrav.

– Automatisering av lagerfunksjonene i høylageret til Bohus har økt lagringskapasiteten, forbedret planleggingsevnen og bidratt til høyere fleksibilitet i lagring av varer, sier transport og teknisk sjef Stian Fusdahl hos møbelforhandleren.

Bygget er på 30.000 kvm og har en høyde på 21 meter. Et helautomatisert kranlager fra Jungheinrich sikrer materialflyten i høylageret. Tre kraner i høylageret håndterer 10.000 paller, mens to spesialkraner for blåbrett behandler 1000 paller med ukurant gods.

I tillegg er det en miniloadkran med banesystemer og plukkstasjoner der kapasiteten er på 22.000 kasser.

– Volum- og plukkhastigheten har økt med 34 prosent, sier Fusdahl, som kan fortelle at det er oppnådd mer kompakt lagring. 

– Omsetningen av paller i høylageret er på 20 dobbelsykluser i timen. Vi utnytter lagerhøyden og lagertetthet med doble reoler for ukurant gods og store bordplater, som tradisjonelt er vanskelig å håndtere, sier Fusdahl.

Fullverdig Omni kanal-aktør

– Når det nye logistikksenteret ble bygd, var målet å bli en fullverdig Omni kanal-aktør. Vi er en møbel- og interiørkjede, som er opptatt av effektiv møbellogistikk. Vi var på leit etter løsninger som kunne håndtere interiørvarer sømløst fra kunder som kjøper mindre og større møbelprodukter i våre avdelinger, sier Fusdahl.

Rådgiver Ragnar Pettersen i Jungheinrich kan fortelle at Bohus har doblet lagerkapasiteten, forbedret planleggingsevnen og oppnådd høyere fleksibilitet i lagring av varer. 

– De har fått bedre oversikt over vareutvalget og redusert feilsendinger til kundene. Mer effektiv vareflyt har redusert behovet for flere interne transporter. Høydeutnyttelsen har redusert fotavtrykket, gitt kortere interne transporter, økt lagerhastigheten og sikret best mulig materialflyt, understreker han.

Reduserte strømforbruket med 17 prosent

Overgangen fra mindre lagerenheter til høylager med håndtering av mange varer var nødvendig for å effektivisere logistikken. 

– Den største effekten er at vi har redusert strømforbruket med 17 prosent. På ett år kuttet vi energiforbruket med 190.000 kWt.

Høylageret og miniloadkranen er selvbetjent uten manuell håndtering. 

– Skulle vi håndtert 10.000 pallplasser og artikler i 22.000 kasser manuelt, ville det krevd større lagerkapasitet, flere medarbeidere, trucker og internt lagerutstyr, sier Fusdahl.

Jungheinrich WCS er koblet mot Bohus' SAP-system, og sikrer en effektiv vareflyt mellom de ulike plukkområdene og arbeidsstasjonene.

Ikke oppdaget uregelmessigheter

– Våre serviceteknikere er innom hver tredje måned. Vi tar service og inspeksjon to ganger i året. Så langt har det ikke vært noen uregelmessigheter. Vi opplever at automatisering har økt hastigheten og sikret materialflyten, sier Ragnar Pettersen hos Jungheinrich.

For Bohus var investeringen i det nye logistikksenteret nødvendig for å møte fremtidens kunde- og avdelingskrav. 

– Vi har effektivisert lagerhåndteringen og økt våre netthandelsoperasjoner.

– For å ivareta HMS kravene til våre ansatte når de jobber med tyngre og uhåndterlig gods, har vi investert i vakuumlifter. Da kan de gjøre tunge løft fra blåbrett uten økt fysisk belastning. Tidligere måtte det to personer til for å utføre slike løfteoperasjoner, sier Fusdahl til slutt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047