Kortreist og lavkarbo
Det såkalte Smaragdbygget på Campus Gjøvik står nå klart til å tas i bruk. I det har NTNU fått en ny bygning på nesten 5000 kvadratmeter over fem etasjer, skriver Statsbygg i en pressemelding dagen før nybygget overleveres av byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg til NTNU ved rektor Gunnar Bovim.
Ned mot null
Arealene i nybygget består av kontorer til administrasjon og faglærere, undervisningsrom inkludert ett stort auditorium og kafé/lunsjbar. Det inneholder også verkstedhaller og laboratorier med større takhøyde.
Nybygget, som altså går under navnet Smaragdbygget, er et bygg for framtiden med en svært høy energiytelse og bygget har nesten-nullenergistandard. Det vil si at det vil bruke ca. 25 prosent mindre energi enn et passivhus.
Det er lagt vekt på godt inneklima, høy brukertilfredshet og lavt klimautslipp i bygningens levetid. Som energitiltak er solcellepanel og hundre prosent biobasert fjernvarme benyttet. Det er utstrakt bruk av tre i konstruksjoner og i fasadekledning, i kombinasjon med plasstøpt og prefabrikkert lavkarbonbetong. Det er i høy grad benyttet lokale og kortreiste bygningsmaterialer.
Tar taket i bruk
Bygningen er koblet med gangbroer til to eldre bygg, og skal være et forbilde i universell utforming. Prosjektet binder sammen ute- og innemiljøet som gir muligheter for spennende pedagogiske virkemidler og oppbygging av kunnskap.
Bygget er et læringsobjekt for studentene ved NTNU med store, fleksible forskningsarealer på takene. Konstruksjoner og materialer i bygget er i stor grad er eksponert for å synliggjøre byggets konstruktive oppbygging. De arkitektoniske løsningene bygger opp om NTNU Gjøviks mange betydningsfulle og fremtidsretterede utdanningsområder.
Smaragdbygget
|