Vil kutte 700.000 av Thommessens lønn
Stortingspresident Olemic Thommessens forklaring om den gigantiske byggesprekken er verken betryggende eller tillitvekkende, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
– Snarere tvert imot, sier Moxnes til NTB etter at Thommessen onsdag redegjorde for finanskomiteen og de parlamentariske lederne på Stortinget om den siste byggesprekken på 500 millioner kroner.
– Vårt forslag er å kutte lønnsnivået for stortingsrepresentantene til 8G, som er 750.000 kroner, og at presidentskapet skal ned til 920.000 kroner. Da kan man spare inn hele sprekken på en halv milliard på fire perioder, sier Moxnes.
Lønnen til representantene er i dag på 928.602 kroner i året, ifølge Klassekampen.
Ifølge NTB er det bare SV som støtter Rødt i å redusere lønnen til de folkevalgte.
– Oppsiktsvekkende tilbakelent
Det store spørsmålet er om Thommessen gjorde nok for å holde seg orientert om kostnadene i prosjektet. Så sent som i desember informerte han Stortinget om at prosjektet ville holde seg innenfor vedtatte rammer, trass i at stortingsadministrasjonen allerede visste at kostnadene igjen ville bli kraftig overskredet.
– Thommessen har vært oppsiktsvekkende tilbakelent, mener Moxnes.
– Det framkom informasjon under redegjørelsen som viser at stortingspresidenten overhodet ikke har gjort noe som helst for å få informasjon om sprekken. Det forelå informasjon 19. desember om at situasjonen i prosjektet var kritisk.
Mener Thommessen må gå
– Først får man altså en sprekk på 700 millioner kroner, riksrevisjonsgransking og sterk kritikk av en samlet kontrollkomité og et samlet Storting. Selv etter det sørger han ikke for å holde seg løpende orientert, sier Moxnes.
Rødt mener Thommessen må gå etter skandalen og vil nå kreve valg av ny stortingspresident. Foreløpig står partiet alene om kravet. De andre partiene vil ikke stille seg bak kravet før de er sikre på å vinne, sier en kilde på Stortinget til NTB.
Thommessen ble gjenvalgt med svært knapp margin i fjor høst.
Stortingspresident har selv foreslått ansettelsesstopp og at alle nye bygge- og oppussingsprosjekter på Stortinget legges på is for å dekke deler av budsjettsprekken.