23948sdkhjf

Vurderer du tomtekjøp?

Nå er det blitt en smal sak å sjekke om det er noen uhumskheter under bakken eller om området er flomutsatt.

På Miljødirektoratets nettsted kan du selv finne ut om en eiendom er forurenset eller utsatt for flomfare. Det oppgraderte verktøyet Grunnforurensning har over 6000 oppføringer over hele landet på detaljerte kart.

– Verktøyet informerer om grunnforurensning i Norge, hva som er gjort med områdene og planene for opprydding. Eiendommene er også lagt inn på søkbare kart, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Miljødirektoratet.

Prøv selv her: Grunnforurensning

Viser også flomfare

Miljødirektoratet har siden 1980-tallet kartlagt forurenset grunn i Fastlands-Norge og på Svalbard.

– Det oppgraderte verktøyet inneholder nå mer informasjon om eiendommer. Her finner de som kjøper ny bolig verdifull informasjon om eiendommen er forurenset. Det samme gjelder for kommunene når de lager arealplaner, sier Marit Kjeldby.

Fagpersoner og konsulenter kan også finne ut om en lokalitet ligger i et flomutsatt område, eller bør sikres når vannstanden øker som følge av klimaendringene.

Viktig for eiendomsverdien

– Vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra brukerne, og håper at enda flere bruker verktøyet i framtiden. Grunnforurensning gjør det mulig for oss som forurensningsmyndighet å angripe de viktigste sakene først, sier Marit Kjeldby.

Eiendommer registrert med forurensning vil automatisk få en heftelse i matrikkelen, Norges offisielle eiendomsregister, og har betydning for eiendomsverdien.

Grunnforurensning

  • Fagsystemet inneholder informasjon om over 6000 oppføringer om forurensning i grunnen og hvor det er mistanke om forurensning i Norge med Svalbard.
  • Opplysningene i Grunnforurensning er i stor grad innhentet gjennom kartlegging og registrering av enkeltsaker forurensningsmyndigheten har kjennskap til.
  • Hvert år føres ca. 400 kartlegginger inn i fagsystemet.
  • Kommuner, fylkesmenn og Miljødirektoratet, avhengig av hvem som har ansvaret i de ulike sakene, har ansvaret for å legge inn data.
  • Det legges inn oppdatert informasjon etter hvert som vi får økt kunnskap om områdene med forurenset grunn eller kunnskap om nye områder med forurenset grunn.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.151