Fossilfritt anleggsarbeid
For første gang i Norge gjennomføres et fossilfritt anleggsarbeid i Norge. Det skjer i Oslo by der Statnett er i gang med å fornye strømkablene mellom Smestad og Sogn transformatorstasjoner.
– Dette pilotprosjektet er et viktig skritt på veien mot mer klimavennlige anleggsarbeid i våre prosjekter. I fremtiden er målet vårt å elektrifisere så mye vi kan av anleggsarbeidet vårt, sier konserndirektør Elisabeth Vike Vardheim i Statnett.
Diesel uten palmeolje
De nye strømkablene mellom Smestad og Sogn transformatorstasjoner i Oslo skal sikre trygg strømforsyning til hovedstaden i fremtiden. Det samme gjelder stasjonene som også skal moderniseres.
– Flere av maskinene som brukes i tunnelarbeidet er elektriske. Personbiltransporten skjer hovedsakelig med elbiler, mens lastebiler og andre maskiner går på fornybar og palmeoljefri diesel, sier prosjektleder Hans Herlofsen i Statnett.
Stor betydning
Anleggsbransjen står for 570.000 tonn CO2-utslipp i Norge, det vil si omtrent én prosent av CO2-utslippene nasjonalt, viser tall fra miljøstiftelsen Zero fra 2015.
– I dette prosjektet kutter vi utslippene med hele 78 prosent. Det utgjør en reduksjon på flere tusen tonn CO2. Ved også å gjøre anleggstransporten fossilfri, bidrar vi til at utviklingen av klimanøytralt anleggsarbeid tas ett skritt videre, sier Herlofsen.
Hvis alt anleggsarbeid i Norge var fossilfritt, ville det bety kutt i CO2-utslippene med 444.600 tonn, eller 0,8 prosent av nasjonale utslipp.
Fossilfri maskinpark
Entreprenørselskapet Veidekke driver allerede flere fossilfrie byggeplasser, og jobber med å redusere CO2-avtrykket fra hele sin virksomhet.
– Vårt mål er en fossilfri maskinpark. Utfordringen i dag er tilgangen på utslippsfrie anleggsmaskiner, men vi følger utviklingen og vil fase inn elektriske anleggsmaskiner så snart det blir teknisk mulig, sier prosjektsjef Stein Håvard Bjøru i Veidekke.