23948sdkhjf

Biomasseprosjekt til 110 millioner

Saint-Gobain er en av verdens ledende byggevareleverandører og eier av Leca-selskapene i Europa. Nå investerer de tungt i et nytt biomasseprosjekt som gjør den danske Leca-fabrikken i Hinge på Jylland mer konkurransedyktig og bærekraftig.

Prosjektet er delvis offentlig finansiert med 49,5 millioner danske kroner, mens Saint-Gobain investerer det resterende av de i alt 110 millionene som prosjektet vil koste.

Leca-fabrikken i Hinge i Danmark har nettopp fått godkjent investeringen på 110 millioner kroner til et stort biomasseprojekt, som skal gjøre fabrikken mer konkurransedyktig og bærekraftig. Prosjektet betyr at fossile brennstoffer i produksjonen byttes ut med biomasse. Dette vil senke fabrikkens CO2-utslipp med mer enn 50% i året. Samtidig kan man på sikt utnytte overskuddsvarmen til fjernvarme.

Hos Leca gleder man seg rimeligvis over at investeringen er på plass.

– Dette betyr svært mye for Leca. Både fordi prosjektet vil sikre konkurransedyktig produksjon i Hinge i mange år fremover, og fordi det kommer til å ha en merkbar, positiv effekt i forhold til miljøpåvirkningen, siger Torben Dyrberg, adm. direktør for Leca International.

Gunstig for norske kunder

Dette er den største enkeltinvesteringen noensinne i Leca-konsernet, og vil også ha betydning for Leca i Norge, som vil kunne levere den CO2-gunstige Lecaen fra Hinge-fabrikken.

Investering i bærekraft

Nettopp bærekraft er et nøkkelområde for Saint-Gobain og Leca, og det lokale prosjektet fra Hinge ble også godt mottatt av Saint-Gobain-konsernet, da prosjektet bidrar til Saint-Gobains overordnede mål om å redusere CO2 med 20 prosent innen 2025.

- Det at vi halverer vårt CO2 utslipp betyr mye. Dessuten er det gledelig at vi kan bruke en type biobrensel som normalt ender på deponi, fordi det er så få som kan bruke det. Dermed bidrar vi både til et bedre CO2-avtrykk og til sirkulær økonomi, sier Jesper Schmidt, prosjektsjef i Leca Danmark.

Offentlig støtte

Prosjektet er støttet med 49,5 millioner kroner fra tilskuddsordningen VE Proces, en ordning fra den danske Energistyrelsen som er etablert som anleggsstøtte til virksomheter som hjelp til omlegging av prosessenergi fra fossilt til varig energi. Resten av pengene er Saint-Gobains egen investering i prosjektet som består av et røykgassrenseanlegg og et mølleanlegg. Sistnevnte skal sikre at biobrenselet har den riktige finhetsgraden som skal til for at produksjonen kan kjøre optimalt.

Prosjektet startes opp efter sommeren 2018 og forventes ferdig i slutten av 2019.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.069