23948sdkhjf

Statlig satsing på fjernvarme hindrer innovasjon

Her er spørsmålene NBBL stiller i forbindelse med sitt høringssvar til DiBK om endrede energiforsyningskrav i TEK for bygninger over 1000 m².

Målet med forslaget er å øke omfanget av energifleksible systemer for bygg over 1000 m². I utredningsgrunnlaget mangler det imidlertid tall for hvor mange nybygg som utnytter slike muligheter i dag. Uten kunnskap om hvilke og hvor mange bygg som benytter muligheten i dag, vil også kunnskaper om effekt og konsekvenser av forslaget være høyst usikkert.

Det er heller ikke lagt fram tall for klimaeffekter av forslaget. Det mangler også en drøfting av om ønskede effekter kan oppnås på annen måte enn ved skjerping av energiforsyningskravet i TEK. Dette utgjør vesentlige mangler i beskrivelse av problemets omfang, virkninger av forslaget, og alternativer.

Positivt med fleksibilitet

Etablering av alternative energibærere til elektrisitet, slik som vannbårne løsninger for romoppvarming, vil gi boligeiere større frihet i valg av fremtidige energikilder og alternativer til elektrisitet. Det er positivt, men må vurderes opp mot ønskede virkninger og kostnader.

Statlig fjernvarmeutbygging hindrer innovasjon

NBBL har etterlyst en mer kritisk debatt omkring fortsatt statlig satsing på fjernvarmeutbygging, når TEK samtidig stiller stadig strengere krav om lav energibruk. Det gjelder spesielt når energibehovet for romoppvarming blir særlig lavt, enten som følge av TEK eller at det bygges med bedre kvalitet enn TEK.

Det er uheldig at det nå foreslås nye krav til bygg som i praksis gir en markedsmessig fordel for fortsatt fjernvarmeutbygging og vannbårne oppvarmingssystemer. Dette til fortrengsel for andre løsninger, og til en kostnad som påføres boligkjøpere. Dette underbygger ikke teknologinøytralitet, som er viktig for å skape markedsutvikling og innovasjon gjennom konkurranse mellom ulike energiløsninger.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079