Byggebransjen ble hørt i ønsker om nytt regjeringskvartal
Byggebransjen har dermed fått fullt gjennomslag for sine innspill til forslaget som ble fremmet av opposisjonspartienes ledere. I arbeidet med forslaget har byggenæringen påpekt viktigheten av å legge vekt på egnethet og dokumentasjon ved valg av løsninger, samt at sikkerhet mot terror må ivaretas i et viktig offentlig bygg som dette.
– Komiteen har lyttet til ekspertråd og innspill fra bransjen. Den nye innstillingen, og ikke minst komiteens merknader, viser en mye mer nyansert tilnærming til byggeprosjektet. Dette forslaget er et langt bedre grunnlag for å bygge et trygt og sikkert regjeringskvartal enn hva det så ut til da det ble lansert, sier Vetle Houg, daglig leder i Byggutengrenser. Betongbransjens synspunkter har vært lagt fram for politikerne av Byggutengrenser og Betongelementforeningen.
– Vi har fått fullt gjennomslag for våre synspunkter, og er veldig glade for at konkurransen om leveranser til det nye regjeringskvartaler blir basert på det fagmiljøene vet om sikkerhet, og hvilke ytelser byggematerialer har, sier John-Erik Reiersen, daglig leder i Betongelementforeningen.
– En sunn og kunnskapsbasert konkurranse mellom aktørene i næringen er den viktigste driveren for utviklingen av en robust og fremtidsrettet norsk industri, begrensninger som er ment for å fremme bestemte næringsinteresser er ikke det, fastslår Reiersen.
Sikkerhet blir vektlagt
Da forslaget ble diskutert i åpen høring på Stortinget tidligere i vår ble det påpekt behovet for sikkerhet mot beskytning og eksplosjoner. Et samlet fagmiljø var klare på at tre ikke er egnet når det er behov for et visst beskyttelsesnivå. I den nye innstillingen er dette tatt til følge.
– I den politiske prosessen har det vært viktig for oss å få fram at gode miljøløsninger skapes ved å utfordre byggebransjen på løsninger, ikke å velge materiale først. Vi vet at betongløsninger er konkurransedyktige enten det gjelder klima, vedlikehold eller energi. Vi har også pekt på viktigheten av at dette skal være en trygg arbeidsplass for flere tusen statsansatte. Forslaget slik det er nå gir Statsbygg bedre rammer og er ikke lenger en detaljstyring, sier Houg.