23948sdkhjf

Boliglånsforskriften beholdes

De strenge reglene for boliglån fortsetter ut 2019.

I en pressekonferanse tirsdag 19. juni bekreftet finansminister Siv Jensen (Frp) at den mye omtalte og diskuterte boliglånsforskriften fortsetter.

Forskriften, som ble innført ved inngangen til 2017, gjaldt opprinnelig bare frem til slutten av juni. Nå opprettholdes den ut 2019. Den innebærer blant annet at:

  • Det er obligatorisk for alle som skal kjøpe bolig å ha minst 15 prosent av boligens verdi som egenkapital.
  • Lånet må holdes innenfor fem ganger inntekten til personen som tar det opp.
  • Avdragsplikt for lån som overstiger 60 prosent av boligens verdi
  • Særskilt krav om å ha 40 prosent egenkapital ved kjøpt av sekundærbolig i Oslo

Sistnevnte punkt er dog ikke det eneste særskilte kravet for hovedstaden. Reglene spesifiserer også at mens bankene i resten av landet kan fravike kriteriene i 10 prosent av lånene, ved bruk av skjønn, kan Oslos banker kun gjøre dette i 8 % av lånene.

Dette har vært et populært diskusjonsemne når det gjelder forskriften, men Jensen mener det fortsatt er nødvendig å opprettholde reglementet.

- De særskilte kravene som ble innført for Oslo i 2016 var et svar på den kraftige boligprisveksten i hovedstaden. Boligprisveksten har på ny tatt seg opp i Oslo så langt i år, og jeg mener derfor det er feil å fjerne Oslo-kravene nå, sier Jensen ifølge NRK.

En av de som er glade for dette, er Thor Eek, administrerende direktør i Norske boligbyggelags Landsforbund (NBBL). I en pressemelding skriver selskapet at boliglånsforskriftener  «nødvendig, dessverre».

- Ideelt sett hadde NBBL sett at det var unødvendig å regulere boliglån. Men ettersom vi deler Finanstilsynets bekymring for husholdningenes gjeldsbelastning mener vi at dette er en fornuftig avgjørelse, sier Thor Eek.

Å regulere boliglån er en balansekunst, noe Siv Jensen mestrer, for dette er i all hovedsak en boliglånsforskrift for folk flest, heter det i meldingen.

- Som NBBL ønsket la departementet inn en utløpsdato. Det sikrer en ny grundig vurdering av behovet for forskriften innenfor en klart definert ramme. Det viktigste er imidlertid at bankene beholder 10 prosent fleksibilitet, sier Eek.

- Det var ventet at departementet ville videreføre forskriften. Bankene har god margin og utnytter ikke hele fleksibilitetskvoten. Boligmarkedet har dermed tilpasset seg forskriften og NBBL venter derfor minimale markedseffekter på kort sikt, sier Thor Eek.

- Tall fra 2017 viser imidlertid at begrensningen på fem ganger inntekt og krav om 15 prosent egenkapital dempet låneopptaket. Således vil videreføringen av forskriften nå ligge som en forsikring om at ikke gjeldsopptaket og boligprisveksten igjen blir ukomfortabel høy, fortsetter han. 

Men, debatten rundt de særskilte reglene vil nok ikke stilne helt med det første selv om forskriften forblir.

En av de som har argumentert mot reglene er Grethe W. Meier, administrerende direktør i Privatmegleren. I en kommentar til nettstedet Hegnar i forkant av finansministerens pressekonferanse sa hun at hun forventet at Jensen ville droppe særreglene for hovedstaden.

- Det å ha spesielle regler for kun geografiske områder ser vi at på sikt gir uheldige konsekvenser, sa Meier.

Hun forventet at Finansdepartementet turte å fjerne særreglene i Oslo da det er flere forhold som tilsier at boligprisene vil avta, kanskje til og med vil falle noe i høst, skriver Hegnar.

- Forhold som vil virke dempende på boligprisveksten er at det allerede er svært mye boliger for salg nå, det vil komme mange nye ferdigstilte boliger ut i markedet i høst, det er varslet renteøkning i løpet av høsten, tilflyttingen til Oslo er avtagende og i tillegg har prisene gått mye opp hittil i år, påpeker Meier ovenfor Hegnar.

Building Supply har ikke lyktes i å få en kommentar fra Meier i etterkant av pressekonferansen.

Opphav og kilder: NBBL, NRK, Hegnar

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079