Prioritér ombruk i bygg
Byggeindustriens plass i klimasaken har lenge vært et svært aktuelt tema i den offentlige debatten.
Til tross for økt viten om klimaeffektene, har norske utslipp av klimagasser holdt seg omtrent helt stabilt siden 1990-tallet (se grafikk fra Miljøstatus under). Men andre klimagasser har gått ned i bruk, har CO2-utslippene økt drastisk og opprettholder mengden klimagassutslipp.
I 2017 ble det sluppet ut 52,7 millioner tonn CO2-ekvivalenter i Norge, ifølge statistikk fra SSB. Dette viser en nedgang på 1,6 prosent fra året før, som i hovedsak kommer fra kutt i utslippene fra personbiler. Her finnes det stort potensial blant industriene.
Når det gjelder CO2- og klimagassutslipp, viser tall fra Miljødirektoratet at det er transport, olje- og gassutvinning og industri som er landets desiderte verstinger.
Når det gjelder byggebransjen finnes det forholdsvis små direkte utslipp, men, som det blir påpekt i Bygg 21s rapport, Bygg- og eiendomssektorens betydning for klimagassutslipp, har sektoren stor påvirkning på de andre industriene gjennom innkjøp. Byggeindustrien påvirker nemlig både transport-, energi- og avfallssektoren med sine innkjøp.
Av de faktiske direkte utslippene, som primært kommer fra de fossile brennstoffene, har det blitt jobbet mye med å kutte i de fossile brennstoffene.
Allikevel er det mange lavt-hengende frukter å hente inn i kampen om å gjøre byggeindustrien grønnere. Et ord har lenge stått på listen over potensielle tiltak: Ombruk.
Store kutt innen kostnader og utslipp
Det finnes både fordeler og ulemper ved å benytte ombruksmaterialer, men det er store gevinster å hente om man kan komme seg forbi ulempene. Illustrasjonsbilde: Colourbox
De fleste entreprenører kjenner nok til problematikken ved å kvitte seg med ellers brukbart byggemateriale som man har til overs. Kanskje man har feilbestilt materialer, kanskje nye rapporter og tall viser at kvaliteten man behøver er større enn det man har bestilt på forhånd, eller lignende.
Eventuelt tilbakelevering av slikt materiell er ikke alltid lett. Tilbakelevering til bedrifter fører med unødvendig utslipp og kostnader i transport, og om materialet kanskje er bestilt fra utlandet er det kanskje ikke mulig å levere tilbake i det hele tatt, som kan føre til større økonomiske tap.
Muligheten for å da kunne formidle videre til andre entreprenører og byggeprosjekter, å gjenbruke materialet og for andre byggeplasser å nødvendigvis ikke bare måtte benytte seg av helt nytt materiale, kan spare store mengder penger og utslipp fra produksjon av nytt materiale.
Ikke uproblematisk
Nå er det ikke sånn at ombruk er et helt nytt fenomen innenfor bygg. Mange aktører i bransjen har tatt opp mulighetene for å etablere en standard for ombruk av byggematerialer i Norge, men dette har vært langt fra uproblematisk.
I en rapport gjort av Asplan Viak, gjort på vegne av Nasjonal handlingsplan for bygg- og anleggsavfall (NHP), blir det gjort rede for en rekke barrierer og muligheter ved ombruk av byggematerialer og tekniske installasjoner innen bygg.
Opprettholding av TEK-krav er blant årsakene til at ombruk har blitt sett på som vanskelig. Illustrasjonsbilde: Colourbox
I denne rapporten påpekes det at noen av faktorene som har hindret praktisering av ombruk av byggematerialer tidligere er blant annet:
- Ekstra tidkrevende prosesser ved riving, prosjektering og usikkerheter knyttet til produktdokumentasjon ved ombruk.
- potensielt manglende informasjon om det brukte materialet.
- krav om at gammelt materiale som inneholder helse- og miljøskadelige stoffer skal ut av kretsløpet.
- frykt for at det brukte materialet ikke vil kunne opprettholde TEK-kravene.
Med tanke på FNs siste klimarapport om viktighetsgraden til å kutte utslippene våre, og dessuten økte kostnader for byggematerialer i dagens industri, er det dog verdt å endelig satse høyt på å bringe ombruk for alvor inn i bransjen.
Gode muligheter
Rapporten fra Asplan Viak viser flere gode muligheter for hvordan Norge og byggeindustrien kan gå frem for å gjøre ombruk til en praktisert del av bransjen.
Blant annet nevnes det at man kan:
- sette opp krav for avfallsplan ved søknad om igangsetting i kommunal byggesaksbehandling.
- legge til insentiver ved bruk av ombruksmaterialer.
- sette opp vernestatus for byggevarer
- sette opp nye skattestrukturer, avgifter og økonomisk støtte gjennom offentlige innovasjons- og demonstrasjons-programmer.
Neste uke kan dere lese vårt intervju med bransjefolk fra Bygganalyse om hvordan en ombruksportal kunne hjulpet bransjen både økonomisk og miljømessig.