23948sdkhjf

Fremgang i arbeidet med ny standard for anleggsbransjen

Manglende felles klassifisering koster anleggsbransjen dyrt. I juni skrev Building Supply om et nytt forsøk for å få laget en norsk standard for anleggstyper og anleggsdeler.

Aktører i anleggsbransjen i Norge ser nå hvordan utviklingen av digitalisering blant annet medfører økede krav til klassifisering f.eks. i form av digital samhandling og maskinlesbar data. Dette er vanskelig hvis ikke det finnes et felles utgangspunkt som man kan strukturere og oppdele dataen sin etter, skriver utvalget som jobber med standarden i en melding til Building Supply.

På oppfordring fra flere aktører i anleggsbransjen opprettede Standard Norge derfor en standardiseringskomité for klassifisering av anleggstyper og anleggsdeler i starten av 2019.

Komitéens første oppgave ble å undersøke hvordan andre lande har løst samme problemstilling, og blikket falt raskt på det nye svenske klassifiseringssystemet "CoClass".

Etter noen måneders vurderinger og 5 komitémøter, ble komitéen enstemmig enig i å anbefale bruken av CoClass for klassifisering av anlegg i Norge. I særdeleshet pga. CoClass sin base i internasjonale standarder på området.

En rekke aktører i bygg og anlegg gikk i 2015 sammen for å utvikle et digitalt veikart for BAE-sektoren som har følgende visjon:

«Heldigitalisering skal sikre en konkurransedyktig og bærekraftig BAE-næring. Gjennom heldigital planlegging, utførelse og drift med digitalt støttede arbeidsprosesser skal man ta ut effekter i form av billigere og bedre byggverk, reduserte klimagassutslipp, mer effektiv ressursbruk og økt eksport av produkter og tjenester."

- Kjempeviktig jobb

Anleggsbransjen omsetter hvert år for omtrent 300 mrd. NOK og er blant de største landbaserte industriene i Norge.

Felles klassifisering av anleggstyper og anleggsdeler kan få avgjørende betydning for å komme i mål med Digital Veikarts målsetning.

- Derfor er det en kjempeviktig jobb som gjøres i standardiseringskomitéen for klassifisering av anleggstyper og anleggsdeler, skriver utvalget.

Standarder sørger for:

  • enklere og mer effektiv produksjon;
  • enklere samhandling med kunder og leverandører;
  • enkel tilgang til viktig kunnskap og «beste praksis»;
  • enklere kjøp og salg (inkl. off. anskaffelser);
  • at alle snakker samme «språk» - felles terminologi;
  • enklere internasjonal markedsadgang; og
  • enklere kommunikasjon mellom systemer.

Standarder:

  • uttrykker «beste praksis»;
  • beskriver metoder, prosesser og roller;
  • skaper forutsigbarhet og enklere samhandling;
  • gir effektive løsninger og kostnadsbesparelser; og
  • ivaretar myndighetskrav.

Møte i Brussel

Olle Rudén, styreleder for Bygganalyse og Anleggsanalyse, er i utvalget som jobber med den nye standarden. Rudén var tilstede ved møtet i Brussel, og representerte Standard Norge sammen med representanter fra Nye Veier og CoBuilder. 

4. desember ble det holdt et internasjonalt møte i regi av CoClass, hvor representanter fra 16 land stilte. Målet ved møtet var å presentere og å debattere om CoClass kunne bli den nye standardklassifiseringen i Europa.

Her stilte blant annet representanter fra Sverige, Estland, Storbritannia, Danmark og Polen.

Også tilstede var Lars Christian Fredenlund (CoBuilder), Bjørge Lundhaug (Nye Veier) og Olle Rudén (Bygganalyse og Anleggsanalyse) fra Norge.

Lundhaug og Rudén, som sitter i komitéen for ny den nye norske standarden for anleggstyper og anleggsdeler, representerte Standard Norge ved møtet. 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.124