AVD stoppet brannen i seks minutter
Det nye slukkemiddelet AVD for branner i litiumionbatterier har også vist seg å ha gode egenskaper for brannbegrensning. Det var bakgrunnen til testingen i Røyse, der brann og redningstjenesten i Ringerike gjennomførte en røykdykkerøvelse.
– Denne gangen fikk vi muligheten til å teste utstyr og rutiner i en husbrann i stedet for i en container, sier utrykningsleder Dag Mosengen.
I forbindelse med røykdykkerøvelsen passet man også på å teste AVDs evne til brannbegrensing.
Circa tre meter fra huset ble det montert opp to identiske vegger av ubehandlet trevirke, 1,5 meter bredde og 3 meter høye. Den ene veggen ble dekket med AVD fra en seksliters brannslukker, den andre var helt ubehandlet.
– Målet var å se hvor lenge vi kunne forhindre spredningen av brannen ved bruk av AVD, sier Kjell-Rune Sylte, i GPBM Nordic.
Seks minutter er lang tid
Fra den ubehandlede veggen begynte å brenne tok det seks minutter før AVD-veggen tok fyr. Dag Mosengen har tidligere vært med og testet AVD, men ble uansett imponert av resultatet.
– Seks minutter er veldig lang tid når man kommer fram til en brannplass, det kan være forskjellen på å lykkes å slukke eller ikke, sier Mosengen. Han sier at man på den tiden rekker å få fram rett utstyr, få fram mannskap og kanskje kjøle ned inntilliggende vegger.
Test med varmekamera
Testen ble også filmet med varmekamera for å undersøke hvordan AVD klarer å stå imot strålevarmen fra flammene. Den termiske studien viste at brannen fikk ett helt annet forløp på veggen med AVD. Den ubehandlede veggen ble raskt veldig varm på baksiden og stod 18 minutter innen den falt, etter at den begynte å brenne, veggen med AVD holdt imot varmen bra og klarte seg i 32 minutter før den falt, tross at strålevarmen var meget høy.
– Det betyr at brannbegrensings tiden er mer enn bare seks minutter, men nærmer seg 40 minutter, sier Kjell-Rune Sylte.
Allerede i dag har brann og redningstjenesten på Ringerike utstyrt sine utrykningskjøretøy med AVD-slukkere. Men enn så lenge har Dag Mosengen og hans kollegaer ikke hatt behov for å ta i bruk disse slukkerne ute på oppdrag.
– Hittil har vi bare testet slukkerne på noen batteribranner og ved to husbranner, men nå vet vi mer om hvilke situasjoner som AVD slukkemiddelet kan være et godt alternativ, sier Sylte. Han ser at det finnes mange muligheter for bruk av slukkemiddelet, for eksempel ved branner i elbiler, elsykler, andre elektriske transportmidler, eller for å skjerme mot nærliggende hus.