23948sdkhjf

Suksess for dansk robotprodusent

Danske MiR er den produsenten som har levert flest mobile roboter i verden.

Bedriften har tredoblet omsetningen det siste året som følge av en sterk trend innen automatisering av intern transport, der produksjonsbedrifter tenker nytt rundt produksjonslogistikken, og det med store gevinster.

– Hvorfor skal vi ha høyt betalte folk til å transportere varer i produksjonen når billigere roboter kan gjøre det like godt eller bedre?, spør Simen Hagen Bredvold, prosjektingeniør hos Aerostructures, Kongsberg Defence & Aerospace AS som har investert i den nye generasjonen mobile roboter fra Mobile Industrial Robots (MiR). Han fastslår at det er mye mer fornuftig at medarbeiderne i stedet kan bruke tiden sin på mer verdiskapende og komplekse arbeidsoppgaver.

– Det er lett å stille inn og betjene MiRs robot, også for medarbeidere uten erfaring med programmering. Dermed får vi god hjelp til alle typer oppgaver som innebærer transport på hjul, for eksempel bortkjøring av avfall og metallspon, legger Bredvold til.

Norge ligger foreløpig etter

Karin Sundvik, direktør i Norsk Forening for Elektro og Automatisering (NFEA), er svært glad for at norske bedrifter begynner å oppdage de nye mulighetene innenfor automatisering. Hun har derfor startet faggruppen NFEA Robotics, som skal inspirere norsk industri til å se og ta tak i mulighetene som ligger i roboter.

– Norge ligger litt bak resten av Skandinavia når det gjelder å ta i bruk roboter. Vi skal gjøre en solid innsats for å komme på høyde med våre naboland, men det er bra at vi nå har kommet i gang, sier hun.

Kina kjøper hver tredje robot

Om man kikker østover blir den nye trenden enda viktigere for å møte markedet. I Kina automatiseres det nå som bare det, og her opplever MiR kraftig etterspørsel fra både industri- og helsesektoren. 13 prosent av virksomhetens eksport går til Kina og man forventer å øke til 25 prosent i løpet av inneværende år. Omtrent hver tredje av de rundt 300.000 industrirobotene som ble installert i 2016, ble levert til Kina, ifølge International Federation of Robotics.

– Hele Kina jobber veldig intenst med å automatisere produksjon og prosesser gjennom Made in China 2025-planen. Så for å bevare konkurranseevnen på det globale markedet må industrien i Skandinavia være minst like dyktige til å ta i bruk denne teknologien, sier Thomas Visti, CEO i MiR.

Godkjent av den globale industrien

MiR har lyktes med å gjøre mobile roboter til gjengs teknologi i industrien globalt, og det har skjedd ved å fokusere på brukervennlighet og lave omkostninger. Det har gjort det lett og overkommelig å automatisere den interne logistikken, samtidig er systemet fleksibelt og kan endres hvis det er behov for det. I dag består derfor MiRs kundeliste av blant annet multinasjonale virksomheter som Honeywell, Kamstrup, Airbus, Hitachi og Flex.

En vesentlig faktor for MiRs store fremgang i fjor var lanseringen av den kraftige MiR200. Foruten å kunne løfte 200 kilo eller trekke 500 kilo er den også ESD-godkjent og sertifisert for renrom. Samtidig hevder MiR å ha lansert et svært brukervennlig grensesnitt som har gjort det enda enklere å bruke robotene.

MiR fokuserer i første omgang på industri- og helsesektoren som vurderes å være mest mottakelige for mobile roboter. Segmenter som supermarkeder, detaljhandel og servicesektoren forventes også på sikt å bli viktige kjøpere av mobile roboter.

Her i landet er MiR representert ved APS Robotics AS i Melhus og Intek Engineering AS på Raufoss.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078